Kreditkort med cashback

Cashback Kreditkort

Ett cashback kreditkort ger dig som kundåterbäring för de köp som du gör med ditt kreditkort, ju mera du handlar med kortet desto mera får du också i återbäring.

Det är långt ifrån alla kreditkort på den svenska marknaden som erbjuder en trevlig förmån som en cashback. Just på grund av att det också finns så många olika kreditkort att välja mellan, med eller utan cashback och förmåner, så har vi också samlat de absolut bästa kreditkorten här hos oss. Genom detta så blir det också betydligt enklare för dig som kund att välja ett kreditkort som passar dig bäst vad gäller dina personliga önskemål.

De bästa kreditkorten 2024

  • Bästa shoppingkortet med rabatt i 300 e-butiker och räntefritt upp till 56 dagar. Ingen årsavgift. Effektiv ränta 21,55 % vid utnyttjad kredit på 30 000 kr återbetalt under 1 år (2024-01-01).
  • 9 försäkringar som reseförsäkring och allriskförsäkring ingår. Återbäring på onlineköp. Årsräntan för kredit är 16,9%. Effektiv ränta vid 20 000 kr är 17,73%. Årsavgift 195 kr (0 kr första året).
  • Poäng på allt du handlar överallt, kompletterande försäkringar och upp till 55 dagars räntefri kredit. Effektiv ränta 19,10% vid betalning med e-faktura och kredit på 20 000 kr. (2024-01-01).
  • Bästa resekortet med bonussystem, reseförsäkring och avbeställningsskydd. Ingen årsavgift. Den årliga räntan är 19,99% och den effektiva räntan per år är 21,93% vid utnyttjade av kredit.

Jämför cashback kreditkort

För att du ska kunna hitta en bra cashback kreditkort som du gillar så behöver du också jämföra kreditkorten och dess eventuella återbäringsprogram, eller bonusprogram, som de oftast kallas.

De cashback-poäng som du kan tjäna in med ditt kort kommer du sedan att kunna lösa in i det bonusprogram som ingår i kortet, du kan läsa mera om olika typer av bonusprogram längre ner här på sidan. Se som alltid först över om det kreditkort som du är intresserad av har ett cashback-system eller inte. Utöver detta så finns det också en hel del andra saker att ta i beaktande:

  • Hur mycket cashback som du kan få varierar mellan de olika kreditkortsföretagen, ca 0,5–1% är en vanlig cashback. Detta kan verka aningen lågt men om du skulle göra mer eller mindre alla dina inköp med ditt kreditkort så kan det ändå bli fråga om rätt så mycket återbäring i slutändan. Ska det också göras inköp till hela familjen med kreditkortet, ja då blir cashbacken än högre.
  • En allmän cashback kreditkort kan ge återbäring på samtliga inköp som görs, oavsett var de än görs någonstans, eller så kan de s.k. nischade kreditkorten ge cashback enbart inom den specifika kedjan som givit ut kortet (exempelvis vid kreditkort som är utgivna av matkedjor eller drivmedelskedjor).
  • Fundera vart du ofta gör dina inköp och vilken typ av återbäring som du är intresserad av. Älskar du exempelvis att resa så kan ett allmänt kreditkort från Norwegian som ger dig bonus på alla dina inköp vara helt rätt för dig, återbäringen kan du i sådana fall lösa in som en del- eller helbetalning för resor. För den stora barnfamiljen som alltid gör sina matinköp på ICA eller Willys så kanske det är bättre med ett nischat kreditkort som enbart ger cashback för de inköp som görs inom matkedjan. Återbäringen fås här i presentcheckar som du kan handla mat för.

Vilka olika typer av cashback finns det?

När det gäller kreditkort med cashback så brukar dessa oftast delas in i allmän cashback, nischad cashback eller i tidsbestämd cashback. Det alla de olika typerna av cashback har gemensamt är att ju mera du handlar med ditt kreditkort desto mera bonuspoäng får du att använda i det bonusprogram som ingår i kreditkortet.

Med den allmänna cashbacken så får du som oftast bonuspoäng på alla köp som du gör med ditt kreditkort. En nischad cashback kommer från ett kreditkort som är utgivet från ett företag inom en specifik bransch. Detta kan exempelvis vara ett kreditkort som är utgivet från en drivmedelskedja eller matkedja. När cashbacken är nischad så kan man som oftast enbart samla bonuspoäng inom den kedja som givit ut kortet.

En tidsbestämd cashback ger dig cashback inom ett specifikt område under en specifik tid. Efter att den tidsbestämda perioden har utgått så växlar området som cashbacken erbjuds inom och ny tidsbestämd period tar vid. Det kan exempelvis vara så att du får cashback på drivmedel under en månads tid och när den tidsbestämda perioden har utgått så kan du istället få cashback inom exempelvis matkedjor, shopping online med mera under en ny tidsbestämd period innan allt växlar igen osv.

Det finns även många cashback kreditkort som har flera kombinationer av dessa olika typer av cashback. Kom alltid ihåg att läsa vår jämförelse om cashback kreditkort här på sidan ihop med de finstilta villkoren om kreditkortet. Se alltid först över vilka olika bonusprogram som kreditkorten har så att du också kan välja ett kort som har ett bonusprogram som du verkligen är intresserad av.

Hur ansöker man om ett cashback kreditkort?

Att ansöka om ett cashback kreditkort är otroligt smidigt och enkelt och tar enbart ett par minuter att fylla i och skicka in. Allt sker även helt och hållet online genom att du väljer ditt cashback kreditkort som du kan hitta på vår hemsida. Du ansöker sedan via din dator, mobil eller surfplatta genom att fylla i de uppgifter som efterfrågas.

Du signerar och verifierar din ansökan med att digitalt skriva under med ditt Bank-ID eller ditt mobila Bank-ID. Med många cashback kreditkort så får du svar omgående på din ansökan på din skärm eller till din E-post. Ibland så kan vissa ansökningar behövas granskas ytterligare och då kan det ta upp till något dygn som längst innan du får svar på din ansökan.

När man ansöker om ett kreditkort så vill man självklart få besked så snabbt som möjligt på sin ansökan. Man vill också gärna få tillgång till sitt kort så snabbt som det bara går. Vill man få snabbt besked och kreditkortet hemskickat så snabbt det bara går så är det alltid bra att ansöka om sitt kort så tidigt i veckan som möjligt, vid en godkänd ansökan så kan du få hem kreditkortet i brevlådan 2–3 bankdagar senare.

Så aktiverar du ditt cashback kreditkort

Så fort du fått hem ditt kreditkort så är detta redo att användas efter att du först har aktiverat detta. Hur du aktiverar ditt kort kan skilja åt mellan de olika kreditkortsföretagen. Det är dock vanligt att du kan aktivera ditt kreditkort via en kod som man får hemskickad i posten.

Koden kommer sedan att anges via dina personliga sidor som du kommer att ha på ditt kreditkortsföretags hemsida. Har kreditkortsföretaget en egen app så kan ofta kortet aktiveras genom denna. Med andra kreditkort så kan du aktivera kortet genom att välja en egen PIN-kod i en vanlig uttagsautomat.

Krav och villkor för att bli beviljad ett kreditkort med cashback

Oavsett om kreditkortet har ett cashback-system eller inte så finns det som alltid vissa krav och villkor som man behöver uppfylla för att få sin ansökan godkänd. Även här så är det väldig viktigt att du som kund jämför krav och villkor hos de olika kreditkortsföretagen på förhand då dessa också kan variera mellan dom. Krav som dock alltid är obligatoriska är:

  • Du är minst 18 år.
  • Du är svensk medborgare och folkbokförd i Sverige.
  • Du får inte ha några betalningsanmärkningar.
  • Det finns ofta ett krav på viss inkomst.

Andra saker att tänka på när man vill ansöka om ett cashback kreditkort

Även om cashbacken står i fokus för många kunder så behöver man ändå se över allt övrigt som också gäller med det kort som man är intresserad av.

  • En av de viktigaste sakerna att alltid först se över är vilken effektiv ränta som kortet har, att leta efter ett kreditkort med så låg räntekostnad som möjligt är alltid rekommenderat.
  • Många kreditkort erbjuder utöver de olika bonusprogrammen även andra förmåner som räntefria köp, en eller flera olika försäkringar, rabatter och erbjudanden med mera
  • Kostnader och avgifter kan också variera mellan de olika kreditkorten. Vissa kreditkort har ingen årskostnad medan andra kan kosta några hundralappar om året. Även om det finns kreditkort som inte har några avgifter för kontantuttag så är det oftast vanligast att det förekommer en avgift om ca 35–40 kr för varje uttag som görs. Andra vanliga avgifter är valutapåslagsavgift vid köp utomlands eller avgift för pappersfaktura (de flesta kreditkortsföretag erbjuder kostnadsfria digitala fakturor).
  • Även om ett kreditkortslån i jämförelse med många andra lån kan ha än mera fördelar och även kännas väldigt lockande så behöver man också veta om att man har råd med sitt kreditkort och dess avbetalningar.

Vanliga frågor och svar om cashback kreditkort!

Är det svårare att bli beviljat ett kreditkort med cashback än ett utan cashback?

Nej det är inte svårare då kreditkort med eller utan cashback har samma krav och villkor. Det som kan variera är annars kreditkortsföretagens individuella krav och villkor, vilket gör att du alltid behöver läsa dessa noga innan du skickar in din ansökan.

Hur ofta får man cashback och när kan man lösa in denna?

Du får cashback varje gång som du handlar med ditt kort, antingen på samtliga dina köp eller inom den kedja som utgivit ditt kreditkort. Hur ofta som du kan lösa in och handla för din cashback varierar mellan de olika kreditkortsföretagen. Hos vissa kreditkortsföretag så kan du handla för din cashback varje månad. Med andra så är detta möjligt varje halvår eller helår, hör efter med ditt kreditkortsföretag på förhand om detta skulle vara viktigt för dig.

Hur hög kreditgräns har de olika kreditkorten?

De olika kreditgränser som kan erbjudas varierar från företag till företag, som högst så brukar det kunna erbjudas 100 000 kr-150 000 kr. Jämför även detta på förhand om du vill ansöka om en så hög kreditgräns som möjligt.

Hur hög kreditgräns kan jag få på mitt kreditkort?

Hur hög kreditgräns som du kan få på ditt kreditkort avgörs till störst del på hur din kreditvärdighet ser ut. Din kreditvärdighet bestäms efter att kreditkortsföretaget gör en lagstiftad kreditupplysning hos Upplysningscentralen (UC).

Är räntekostnaderna lika höga på kreditkort med cashback som på de utan cashback?

Ja de blir lika höga oavsett, räntekostnaderna avgörs inte beroende på om ditt kreditkort är med eller utan cashback. Din räntekostnad avgörs även den beroende på den individuella kreditupplysningen som görs hos UC.

Är det UC som bestämmer om jag ska få min kreditkortsansökan godkänd eller inte?

Nej det är inte UC som bestämmer om detta utan det beslutar kreditkortsföretaget själva om. När du ansöker om ditt kreditkort så ställer kreditkortsföretaget en förfrågan om din kreditvärdighet hos UC och där dessa sedan utför kreditupplysningen. Resultatet från denna delger sedan UC till kreditkortsföretaget och där dessa sedan fattar sitt beslut om din ansökan.

Kan man ansöka om ett cashback kreditkort utan UC?

Nej man kan i dagsläget tyvärr inte ansöka om ett kreditkort utan UC, detta gäller oavsett om kreditkortet har cashback eller inte.

Kan man ansöka om en höjning av sin kreditgräns?

Ja det kan du alltid göra, det är vanligt att detta kan göras först efter ca 6–12 månader. Har du skött dina betalningar som du ska så är det vanligtvis inga problem med att bli beviljad en förhöjd kreditgräns under förutsättning att din kreditvärdighet fortsatt är intakt. När du ansöker om att höja din kreditgräns som kommer alltså en ny kreditupplysning att göras.

Kan jag ansöka om flera kreditkort med cashback?

Ja det kan du göra. Om din ekonomi och din kreditvärdighet tillåter det så kan du enkelt välja ut flera kreditkort här på vår hemsida som du gillar. Kom som vanligt ihåg att jämföra cashback, bonusprogram och räntekostnader innan du bestämmer dig.

Vad händer om jag inte betalar mina kreditkortsfakturor i tid?

Om du inte betalar dina fakturor i tid så kommer du att få en eller flera betalningspåminnelser från fordringsägaren/fordringsägarna, avgifter för betalningspåminnelser kommer också att tillkomma. Om du fortsatt inte kommer att betala dina räkningar så kan dina fakturor skickas vidare till ett inkassobolag, vilka i sådana fall tar över uppgiften att driva in den utgående skulden, även till detta så kommer dyra påminnelseavgifter att tillkomma.

Betalas fortsatt inte skulden så kommer inkassobolaget så småningom att skicka skulden till Kronofogdemyndigheten för indrivning. Kronofogdemyndigheten har rätt i att dra av del av din lön eller från andra intäkter som du kan tänkas ha tills dess att skulden är helt betald.

Har du inga intäkter överhuvudtaget så är Kronofogdemyndigheten också i sin fulla rätt att driva in skulden genom så kallad utmätning. När skulden drivs in genom utmätning så är Kronofogdemyndigheten i sin rätt att ta flera av dina ägodelar i beslag och att sälja dessa, de pengar som ägodelarna ger går till att reglera din skuld. Skulle du hamna med en skuld och anmärkning hos Kronofogdemyndigheten så ligger anmärkningen kvar i 3 års tid.

Det är med andra ord otroligt viktigt att du betalar dina räkningar i tid, precis så som du och kreditkortsföretaget gemensamt har kommit överens om när du först tecknade ditt kreditkortslån. Om du är osäker på om du verkligen behöver ett kreditkortslån eller om du ens kan klara av att betala dina räkningar månadsvis, ja då är det bättra att inte ansöka om ett kreditkort överhuvudtaget utan att hellre vänta tills dess att din privatekonomi ser bättre ut.