Bästa kreditkortet för matinköp (matkort)

Matinköp står för en stor del av hushållsbudgeten och de stora matkedjorna Coop och ICA har egna kreditkort som ger rabatt och återbäring på köp. Ofta får man också speciella rabatterbjudanden och andra förmåner när man använder dessa matkort. Det finns också olika kreditkort som ger bonusar på inköp och andra förmåner.

Bra kreditkort för matinköp!

  • Bästa shoppingkortet med rabatt i 300 e-butiker och räntefritt upp till 56 dagar. Ingen årsavgift. Effektiv ränta 21,55 % vid utnyttjad kredit på 30 000 kr återbetalt under 1 år (2024-01-01).
  • 9 försäkringar som reseförsäkring och allriskförsäkring ingår. Återbäring på onlineköp. Årsräntan för kredit är 16,9%. Effektiv ränta vid 20 000 kr är 17,73%. Årsavgift 195 kr (0 kr första året).
  • Poäng på allt du handlar överallt, kompletterande försäkringar och upp till 55 dagars räntefri kredit. Effektiv ränta 19,10% vid betalning med e-faktura och kredit på 20 000 kr. (2024-01-01).
  • Bästa resekortet med bonussystem, reseförsäkring och avbeställningsskydd. Ingen årsavgift. Den årliga räntan är 19,99% och den effektiva räntan per år är 21,93% vid utnyttjade av kredit.

Att använda kreditkort när man köper mat

Att använda sitt kreditkort för matinköp är något av det allra vanligaste användningsområden som vi konsumenter också använder våra kreditkort till.

Dessa typer av kort kallas vanligtvis inte enbart för kreditkort utan kallas istället oftast för matkort.  Även om dessa typer av kort är till för alla konsumenter så är det främst barn- och storfamiljer som kan dra allra störst nytta av dessa.

Vad som gör dessa typer av matkort speciella är att de alltid är nischade för dig som kund och ger dig alltid bonusar, rabatter, cashback, erbjudanden som andra trevliga förmåner.

De allra flesta matkort ges även ut i direkt samarbete med en större matvarukedja som tex. ICA, Willys eller Coop, dessa kort är då som oftast främst kopplade just till den egna matvarukedjans olika bonusar, rabatter och övriga erbjudanden, vilket då kan begränsa användningsområdet en aning.

Är du dock tex. en trogen Willys- eller ICA-kund så finns såklart många olika förmåner att ständigt kunna ta del av.

Många smaskiga fördelar med ett bra matkort!

Fördelarna är som sagt stora och många med ett riktigt bra matkort. Om du också skulle vara en kund som tex. inte bara är trogen en särskild matvarukedja som tex. Willys, så kan det ofta vara klokt att ha ett matkort för varje specifik matvarukedja.

På så vis så får du som kund alltid möjligheter att också ta del av varje enskild matvarukedjas exklusiva erbjudanden, rabatter, cashbacks och bonusar.

Företagen försöker alltid att överträffa varandra med riktigt bra villkor och erbjudanden för sina trogna kunder och att få just dig som ny kund hos dom. Även om företag lockar med olika erbjudanden och har olika villkor för sina matkort så finns det ändå en hel del olika fördelar som ändå förenar dom:

-Alla olika typer av matkort ger dig som kundpoäng eller bonus för varje inköp du gör i deras matvarubutik. Din bonus eller dina poäng återbetalas dig sedan med jämna mellanrum i form av bonuscheckar som du sedan kan använda som betalning för dina matvaruinköp, inköpen kan betalas helt- eller delvis med dina bonuscheckar.

Detta är den största och tydligaste fördelen som förenar alla olika matkort. Du får din bonus eller dina poäng per automatik när du också betalar dina matvaror med ditt matkort.

-Avgiftsfria uttag av kontanter. Det är vanligt att många kreditkortsföretag tar ut en avgift när du tex. vill göra ett kontantuttag i en bankomat. Gör du uttag med din matkort direkt i kassan på din matvarubutik så slipper du alltid detta avgiftspåslag.

-Det är också vanligt att det ingår en eller flera olika typer av försäkringar i ett matkort. Dessa är också ofta riktade mot vardagliga inköp som vitvaror eller elektronik för hemmet. Det finns också företag som erbjuder en riktigt bra reseförsäkring som ingår i ditt matkort.

-Det är vanligt att matvarukedjor har samarbeten med andra företag och där du som kund ofta får möjlighet att ta del av rabatter och erbjudanden från dessa. Här kan det handla om allt från rabatter på kläder och bio till rabatter eller fria entrér på tex. museum, djurparker, vattenland eller andra evenemang.

Matvaruinköp med andra kreditkort!

Som vi redan varit inne på så är matkort främst riktade till en specifik matvarukedja där den största fördelen är de specifika bonusar och erbjudanden som du kan få hos den matvarukedja som du har ditt matkort hos.

Det kan dock vara värt att se över om det t.o.m. är värt att handla dina matvaror med ett vanligt kreditkort istället för ett vanligt matkort. Detta då ett matkort som sagt oftast är kopplat till en specifik matvarukedja och där du samlar ihop till din bonus eller till dina poäng när du handlar i butiken, med ett matkort finns alltså ingen möjlighet att samla bonus när du handlar utanför butiken.

Med ett bra kreditkort så får du oftast bonus eller att du samlar poäng på samtliga dina inköp som du gör. Detta betyder att oavsett vilket matvarukedja du än handlar i samt att du för alla övriga inköp där du använder ditt kreditkort också per automatik samlar på dig bonuspoäng.

Faktum är att det faktiskt finns flera kreditkort där du i en ren jämförelse med ett matkort faktiskt kan få hundralappar och t.o.m. någon tusenlapp eller två i ytterligare cashback än om alla matvaruinköp görs med ett matkort.

Så är det enbart för bonusen som du funderar på ett specifikt matkort så kan det istället många gånger vara värt att handla med ett rent kreditkort då dessa som oftast ger dig mera tillbaka i form av just bättre bonus och bättre cashback. Ett matkort har ju dock flera fördelar än att man enbart stirrar sig blind på bonusen och så som vi tidigare gått igenom här ovan.

Som alltid så är det alltså alltid värt att du jämför de kreditkort med de matkort som finns på marknaden för att se över vad som är allra mest fördelaktigt för dig och för din plånbok.

Saker att främst fokusera på i jämförelse mellan korten är främst vilken ränta kortet ger dig, kreditgräns, bonusar, cashback, rabatter, ev. årsavgift, försäkringar och övriga förmåner som erbjudanden.

Ytterligare fördelar för dig som kund!

Att handla med ett kreditkort eller matkort ger dig också möjligheten att delbetala din faktura. En bra fördel för många kunder och särskilt för många storfamiljer som ofta har en hög månadskostnad för matvaruinköp är just att kunna delbetala sina inköp.

Bra att vara medveten om är att ränta tillkommer på kostnaden om summan ska avbetalas under flera månader, avbetalas hela summan som står på fakturan så tillkommer ingen ränta.

Du kan som alltid se din sammanställning över dina inköp om du loggar in på ditt konto hos företaget som du har ditt kreditkort eller matkort hos, alternativ om du hellre föredrar att få detta i brevlådan varje månad istället (aviavgift kan tillkomma för pappersfaktura).

Att alltid ha koll på dina inköp ger dig också en bättre överblick över din och din familjs vardagsekonomi, något som också enkelt kan göra genom att göra en månadsbudget över matvaruinköp och över intäkter som andra utgifter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *