Skydda dig mot kortbedrägerier

Säker användning av kreditkort

Så här skyddar du dig mot kortbedrägerier och så här gör du om du är drabbad av kortbedrägeri. Det första du ska göra är att spärra ditt kort.

Kortbedrägerier har dessvärre ökat markant de senaste åren och det blir allt viktigare att du som privatperson och kund vet hur du kan göra för att skydda dig emot dessa på bästa vis.

Det kan finnas många olika orsaker och anledningar till att man blivit utsatt för ett kortbedrägeri. Det som dock alla har gemensamt är att någon eller några obehöriga personer på ett olagligt sätt har kommit över ditt kreditkort och sedan nyttjat det för köp eller uttag av kontanter.

Det är viktigt att komma ihåg ett alla kan råka ut för ett kortbedrägeri och detta kan ske genom situationer som att du tex. tappar din plånbok med ditt kreditkort i, du blir bestulen på din plånbok och/eller plånbok, du blir av med dina kort- och kontouppgifter på annat vis osv.

Detta kan som sagt hända oss alla och då denna typ av bedrägerier tyvärr enbart ser ut att öka så är det också bra att du som privatperson vet hur du själv kan göra för att skydda dig mot dessa.

De bästa kreditkorten 2024

 • Bästa shoppingkortet med rabatt i 300 e-butiker och räntefritt upp till 56 dagar. Ingen årsavgift. Effektiv ränta 21,55 % vid utnyttjad kredit på 30 000 kr återbetalt under 1 år (2024-01-01).
 • 9 försäkringar som reseförsäkring och allriskförsäkring ingår. Återbäring på onlineköp. Årsräntan för kredit är 16,9%. Effektiv ränta vid 20 000 kr är 17,73%. Årsavgift 195 kr (0 kr första året).
 • Poäng på allt du handlar överallt, kompletterande försäkringar och upp till 55 dagars räntefri kredit. Effektiv ränta 19,10% vid betalning med e-faktura och kredit på 20 000 kr. (2024-01-01).
 • Bästa resekortet med bonussystem, reseförsäkring och avbeställningsskydd. Ingen årsavgift. Den årliga räntan är 19,99% och den effektiva räntan per år är 21,93% vid utnyttjade av kredit.

Så gör du för att inte råka ut för kortbedrägeri

Vi har samlat ihop de allra bästa tipsen och sätten som du kan skydda dig på just mot kortbedrägerier. Många av tipsen som följer kan du åtgärda omedelbart, detta är även något som vi också rekommenderar dig att göra.

Helt enkelt, vänta inte med att åtgärda flera av dessa saker först när olyckan redan har varit framme utan försiggå tjuven genom att vidta de åtgärder som du kan göra redan nu på studs.

 • Skydda din PIN-kod vid uttag i bankomat så inte obehöriga kan se när du matar in din kod.
 • Lämna inte ditt kort utan uppsikt vid köp.
 • Lär dig csv-koden (de tre siffrorna på baksidan) utantill och skrapa bort den så ingen kan använda ditt kort för internetköp.
 • Skriv aldrig upp din kortkod och lämna aldrig ut kontouppgifter, personuppgifter eller personliga koder.
 • Får du mejl eller samtal från någon som uppger sig för att vara din bank och att de behöver dina kontouppgifter, ge inte ut dessa utan lägg på luren. Ring upp din bank eller långivare för att kolla detta. Detsamma gäller om du blir uppringd eller på något vis kontaktad av någon som säger sig behöva dina kontouppgifter för att du tex. har vunnit i ett lotteri eller dyl. Händer detta så är det troligt att du blir utsatt för ett bedrägeriförsök, ge aldrig någonsin ut dina kontouppgifter till någon obehörig.
 • Logga aldrig in med bankid eller använd ditt bank-ID på någon annans uppmaning.
 • Ange en köpgräns på ditt kreditkort så ingen kan komma över hela beloppet på kontot.
 • Ha inte mera pengar på ditt kort än som du behöver.
 • Spärra ditt kort för onlineköp. Gör du köp själv online så ser du till att tillåta köp när du själv vet med dig att du ska göra ett köp, däremellan så kan du spärra kortet för onlineköp.
 • Spärra ditt kort för köp utomlands på bankens hemsida och tillåt det bara när du är ute och reser.
 • Förvara alltid kortet på ett så tryggt och säkert ställe.
 • Tillåt inte appen eller den webbsida som du handlar genom att spara dina person- och kortuppgifter.
 • Ska du göra ett köp online hos någon som du tidigare inte har gjort köp hos? Kolla noga med omdömen och recensioner från tidigare kunder.
 • Förvara aldrig din PIN-kod tillsammans med ditt kreditkort.
 • Det finns idag även bra och billiga skyddskort eller s.k. ”anti-skimming” kort att köpa online för några hundralappar och som ger ytterligare skydd mot kortbedrägerier.
 • Vet du om att du blivit utsatt för bedrägerier, bedrägeriförsök eller för stöld? Polisanmäl alltid detta.

Se vad kortutfärdaren kan hjälpa dig med

För alla tänkbara frågor eller funderingar så kontakta alltid din bank eller den utgivare som har gett ut ditt kreditkort och se över vad de har för säkerhetslösningar som de kan erbjuda dig.

Kreditkort med chip är säkrare än ett kreditkort med magnetremsa och som går att läsa av olovligen. Även om kort med chip är betydligt säkrare så innebär det inte automatiskt att du är helt säker mot att bli utsatt för kortbedrägerier, kontakta din bank eller din långivare även här för att se till att du har ett kreditkort med bästa möjliga skydd.

Stöld av kort

Spärra kortet direkt om det har kommit bort. Har någon stulit ditt kort så gör alltid en polisanmälan när du har spärrat kortet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *