Så här fungerar E-faktura

Så här fungerar E-faktura

Många undrar vad E-faktura är och hur det fungerar. Helt kort är det ett mycket tryggt och bra sätt när man ska betala sina köp. E-faktura eller som det tidigare kallades E-giro, är ett avancerat system för elektroniska fakturor.

Det är annars vanligt att förväxla E-faktura med Autogiro, dessa är alltså två skilda saker där Autogiro kan ses som en fullmakt att en överföring kan ge från ett specifikt konto.

En E-faktura däremot gör att betalaren har full kontroll att först godkänna en betalning av en faktura innan dess att överföring görs ifrån det egna kontot.

Ett köp med E-faktura ger helt enkelt dig som kund en betydligt större kontroll och bättre valmöjligheter än vad ett köp med tex. Autogiro ger.

De bästa kreditkorten 2024

  • Bästa shoppingkortet med rabatt i 300 e-butiker och räntefritt upp till 56 dagar. Ingen årsavgift. Effektiv ränta 21,55 % vid utnyttjad kredit på 30 000 kr återbetalt under 1 år (2024-01-01).
  • 9 försäkringar som reseförsäkring och allriskförsäkring ingår. Återbäring på onlineköp. Årsräntan för kredit är 16,9%. Effektiv ränta vid 20 000 kr är 17,73%. Årsavgift 195 kr (0 kr första året).
  • Poäng på allt du handlar överallt, kompletterande försäkringar och upp till 55 dagars räntefri kredit. Effektiv ränta 19,10% vid betalning med e-faktura och kredit på 20 000 kr. (2024-01-01).
  • Bästa resekortet med bonussystem, reseförsäkring och avbeställningsskydd. Ingen årsavgift. Den årliga räntan är 19,99% och den effektiva räntan per år är 21,93% vid utnyttjade av kredit.

Hur går ett köp med E-faktura till?

Till att börja med så behöver företaget som du ska göra ett köp hos godkänna att kundens betalning kan ske via E-faktura. Idag så finns det ett par tusen företag i Sverige som godkänner E-faktura som betalningsmetod och detta är även en stadigt ökande siffra för varje år som också går.

Efter att du först kontrollerat att företaget godkänner E-faktura som betalningsmetod så uppger du för företaget att du vill använda denna tjänst. Företaget skickar sedan elektroniskt din E-faktura till din bank.

När du sedan loggar in på din internetbank så kommer du också kunna se de uppgifter och betalningsvillkor som gäller för ditt köp.

På din E-faktura inne på din internetbank så kommer uppgifter som summa att betala, OCR-nummer och sista betalningsdag redan att vara ifyllda.

Du sedan också godkänna din betalning, detta görs som oftast via bank-id eller via ditt mobila bank-id.

Till sist men inte minst så behöver du också se till att du har nog med pengar på ditt konto på den dag som din betalning via överföring också kommer att ske. Se som alltid på förhand över vilka villkor som gäller hos företaget som du vill handla hos.

Fördelar att betala med E-faktura

Fördelarna och valmöjligheterna att göra köp via E-faktura är som sagt stora och denna betalningsmetod är något som växer bland både företag som det gör i popularitet bland oss konsumenter.

De allra största fördelarna med köp via E-faktura är:

  • Tryggt och säkert, du får en betydligt bättre överblick över dina köp och som enbart kan godkännas av dig själv och ingen annan.
  • Större valmöjligheter, du har möjlighet att ändra betalningsdatum som belopp att betala. Se dock över detta innan ditt köp då du inte vill ha några onödiga kostnader för ev. förseningsavgifter. Alla företag har olika policy och villkor för detta.
  • Allt sköts elektroniskt, du får helt enkelt inga fler jobbiga pappersfakturor i brevlådan. Dessutom så sparar du en slant då de gamla pappersfakturorna som oftast har en tillhörande aviavgift, denna kostnad tillkommer inte om du betalar via E-faktura.
  • Möjlighet att delbetala dina köp, se dock som sagt till att först kolla med företaget vad som är den minsta summa som du behöver delbetala.