Kreditkort för pensionärer

Kreditkort för pensionärer

Som pensionär så är det vanligt att ha en ansträngd ekonomi, här kan ett kreditkort med bra förmåner och villkor vara till en stor hjälp. Idag så finns inget särskilt kreditkort för pensionärer på den svenska marknaden utan det finns istället flera allmänna kreditkort som kan passa många pensionerar bättre än andra kort. Vi har listat de bästa kreditkorten för pensionärer vad gäller kostnad, ränta och trevliga bonusprogram smockade med bra erbjudanden och rabatter.

Titta igenom vår jämförelse av kreditkort här på vår sida och som kan tänkas passa dig som pensionär innan du bestämmer dig. Att jämföra kreditkort hos oss ger dig alltid bättre möjligheter att kunna spara pengar samt att också kunna hitta ett kort med mängder av bra förmåner som passar det som du även är intresserad av.

De 6 bästa kreditkorten just nu

  • Bästa shoppingkortet med rabatt i 300 e-butiker och räntefritt upp till 56 dagar. Ingen årsavgift. Effektiv ränta 21,55 % vid utnyttjad kredit på 30 000 kr återbetalt under 1 år (2024-01-01).
  • 9 försäkringar som reseförsäkring och allriskförsäkring ingår. Återbäring på onlineköp. Årsräntan för kredit är 16,9%. Effektiv ränta vid 20 000 kr är 17,73%. Årsavgift 195 kr (0 kr första året).
  • Poäng på allt du handlar överallt, kompletterande försäkringar och upp till 55 dagars räntefri kredit. Effektiv ränta 19,10% vid betalning med e-faktura och kredit på 20 000 kr. (2024-01-01).
  • Bästa resekortet med bonussystem, reseförsäkring och avbeställningsskydd. Ingen årsavgift. Den årliga räntan är 19,99% och den effektiva räntan per år är 21,93% vid utnyttjade av kredit.

Skaffa kreditkort som pensionär

Att skaffa kreditkort som pensionär är snabbt, smidigt och väldigt enkelt och tar enbart ett par få minuter att fylla i och att skicka in. Du ansöker dessutom direkt via din dator eller din mobiltelefon och behöver alltså inte uppsöka något lokalt bankkontor eller fylla i några krångliga pappersblanketter att skicka in. Oavsett vilket kreditkort som du än bestämmer dig för här på vår sida så är det alltid lika enkelt att skaffa kreditkort som pensionär då du alltid följer dessa steg:

  • Välj kreditkort genom att klicka på deras annons hos oss.
  • Du blir sedan direkt slussad till kreditkortsföretagets hemsida och där du blir ombedd att fylla i dina personuppgifter och eventuella andra uppgifter som kreditkortsföretaget kan tänkas vilja ha svar på.
  • Du får till sist bekräfta din ansökan med att digitalt skriva under med ditt Bank-ID eller ditt mobila Bank-ID, detta görs för att kreditkortsföretaget ska veta om att just du är du och att det inte är någon som utger sig för att vara du. Samtliga kreditkortsföretag som du kan hitta hos oss erbjuder största trygghet och säkerhetsteknologi när det gäller ansökningar och hanteringar av dina uppgifter, så du som kund kan alltid känna dig helt trygg och säker oavsett vilket kreditkort du väljer.

Ditt kreditkort kommer hem till dig i brevlådan

Efter att du har skickat in din ansökan så går det alltid riktigt snabbt tills dess att du får svar. Beroende på vilket kreditkortsföretag som du ansöker hos så kan du antingen får svar på din ansökan direkt på din datorskärm, mobilskärm eller att du får ett besked till din E-postadress.

Om din ansökan blir godkänd så får du hem ditt kreditkort direkt i brevlådan. Detta tar vanligtvis 2–3 bankdagar, efter att du har fått hem ditt kreditkort så får du lätta instruktioner om hur du ska aktivera kortet. Efter att kortet har aktiverats så är det på direkten redo att användas.

Bonus och återbäring för pensionärer

Som vi redan har varit inne på så finns det tyvärr idag inget direkt avsett kreditkort för pensionärer men där det istället finns allmänna kreditkort som kan passa många pensionärer riktigt bra.

En bra fördel som många kreditkort har är ett så kallat bonusprogram. Med ditt kreditkort så samlar du på dig bonuspoäng varje gång som du handlar med ditt kreditkort. Du kan få bonuspoäng på alla köp som du gör med kortet men du kan även få bonuspoäng enbart inom en särskild butikskedja som givit ut kortet. De bonuspoäng som du sedan har samlat på dig när du handlat med ditt kreditkort kan du sedan lösa in och handla för i det bonusprogram som ingår i ditt kreditkort.

Här blir det alltså viktigt för dig som pensionär att välja ett kreditkort som har ett bonusprogram som passar dina önskemål. Några exempel på olika bonusprogram som är populära bland många pensionärer är kreditkort som ger bonus hos olika matkedjor och bensinkedjor.

Om du har ett kreditkort utgivet av en stor matkedja eller bensinkedja så ges som oftast enbart bonuspoäng på de köp som du gör med kortet inom den specifika kedjan. Dina bonuspoäng kan du sedan lösa in mot bonuscheckar att handla för inom kedjan. Utöver bonuscheckar så får du ofta ta del av många andra bra rabatter och erbjudanden.

Resor till varmare breddgrader är något som många av oss verkligen gillar. Ett kreditkort från Norwegian ger bonuspoäng på samtliga köp som du gör med ditt kreditkort oavsett vart du än gör dessa, i Sverige som utomlands. Dina bonuspoäng kan du sedan lösa in som en del- eller helbetalning till din nästa weekendresa till London eller solsemestern till Gran Canaria.

Trygghet och säkerhet är viktigt för alla människor. Vissa kreditkort har valt att specialisera sig på just detta. En reseförsäkring ingår i alla kreditkort som är utgivna i Sverige, utöver detta så finns det vissa kreditkort med så många som upp till hela 9st. försäkringar som ingår i kortet. Några exempel på dessa försäkringar kan vara leveransförsäkringar, köpskydd, olycksfallsförsäkring med mera

Då det finns så många olika typer av bonusprogram och inriktning i de olika kreditkorten så blir det också än viktigare att du ser över och jämför dessa på förhand. Allt för att du ska kunna hitta ett kreditkort med ett bonusprogram som du verkligen kan dra nytta av.

Handla nu men betala senare

Oavsett vilket kreditkort du än väljer här på vår hemsida så kan du alltid välja att handla nu men att betala kostnaden först nästa månad. En bra möjlighet när ekonomin kanske inte är den allra bästa en viss månad. Betalar du sedan hela beloppet på fakturan som kommer den nästföljande månaden så betalar du heller ingen ränta för dina köp. Ränta tillkommer endast om du väljer att delbetala dina köp över två månader eller flera.

Om du gör avbetalningar över tid så var säker på att du kommer att kunna sköta dessa avbetalningar samt att du också har en ekonomi som klarar detta.

Kostnader och avgifter med kreditkort

Kostnader och avgifter kan variera stort mellan de olika kreditkorten. Den största kostnaden som alltid är individuell är räntekostnaden, denna avgörs alltid av kreditkortsföretaget själva efter att de har gjort en kreditupplysning hos UC.

Utöver räntekostnaden så kan också ett kreditkort har en fast årskostnad på några hundralappar eller så kan det vara helt utan årskostnad överhuvudtaget. Även om kreditkortet skulle ha en årskostnad så kan detta ändå vara klart värt det om det även skulle ha ett förmånligt bonusprogram som kan passa dig som pensionär.

En vanlig kostnad är avgiften för kontantuttag i bankomat eller på bank, kostnaden för detta brukar vanligtvis ligga kring ca 35–40 kr per kontantuttag. Även här så finns det några få kreditkort som inte tar någon avgift alls för detta.

En valutaväxlingsavgift är en annan vanlig kostnad på den flesta kreditkorten (det finns dock undantag även här) vid köp eller uttag av kontanter när man är utomlands. Det är vanligt att denna avgift brukar ligga kring ca 2–3% för varje köp eller uttag.

Pappersfakturor är något som några kreditkortsföretag fortsatt erbjuder medan vissa har tagit bort dessa helt och hållet, det är vanligt att man tar ut en avgift av ca 30–40 kr per pappersfaktura. Här kan du istället välja att få dina månadsfakturor inne på dina personliga sidor på kreditkortsföretagets hemsida och på så vis spara pengar.

Om du av någon anledning skulle behöva ett nytt kreditkort så kan detta fås antingen helt utan kostnad eller till en kostnad av ca 200 kr beroende på vart du är kund någonstans. Är ni två som önskar nyttja samma kreditgräns så kan ni enkelt ha varsitt kort som båda är kopplade till kontot, som oftast så tas ingen extra avgift ut för detta.

I dagsläget så finns det tyvärr inget kreditkort på den svenska marknaden som kan ge rabatter på kostnader eller avgifter för pensionärer.

Om olyckan skulle vara framme

Om du av någon orsak skulle bli av med ditt kort eller om du skulle bli utsatt för någon form av kortbedrägeri så är det alltid enkelt att spärra ditt kreditkort. Detta gäller oavsett vilket kreditkortsföretag som du än väljer här hos oss. Du har dessutom oftast flera olika alternativ när du snabbt behöver spärra kortet. Antingen så kan du göra detta själv via dina personliga sidor online hos företaget, det är också många kreditkortsföretag som har en spärrtjänst som du istället kan ringa till och få hjälp med att spärra ditt kort om du skulle hellre föredra detta.

Tänk på detta innan du ansöker om kreditkort som pensionär

Det finns i dagsläget tyvärr inget särskilt framtaget kreditkort för pensionärer hos något kreditkortsföretag. Det absolut bästa du kan göra är att jämföra kreditkort, deras räntekostnader, villkor och bonusprogram på förväg innan du bestämmer dig för vilket du ska välja.

Ett kreditkortslån innebär även att ett visst belopp har lånats och som även ska kunna betalas tillbaka till kreditkortsföretaget. Om du vet med dig att din ekonomi kan få svårt att klara av detta så är det bättre att avstå ett kreditkortslån överhuvudtaget.

I det stora hela så är annars ett kreditkortslån ett förhållandevis billigt lån i jämförelse med exempelvis snabblån eller smslån. Detta gäller speciellt när man nyttjar mindre summor av det lånade beloppet på sitt kreditkort och när man även betalar fakturan på en till högst några få månader. Att vara noga med att betala sina kreditkortsräkningar i tid är också viktigt då onödigt dyra påminnelseavgifter annars kan bli svåra att klara av, särskilt om ekonomin redan är ansträngd.

Många kreditkortsföretag har också en satt högsta gräns för sina kreditkort, ofta så kan denna åldersgräns vara 65 år. Var noga med att se över detta innan du ansöker då du annars ansöker helt i onödan och att även en kreditupplysning tas helt i onödan, något som enbart leder till att din kreditvärdighet påverkas negativt. Detsamma gäller om kreditkortsföretaget har särskilda bestämmelser för att du behöver uppnå en viss inkomst per år för att kunna bli beviljad ett kreditkort, läs alltid igenom krav och villkor på förhand innan du ansöker om kreditkort.