Betalkort

Vad är det för skillnad mellan betalkort och kreditkort kanske du undrar? Ett betalkort är ett kontokort och betalningsmetod som har många likheter med ett vanligt kreditkort. Ett tryggt och bra betalkort kan vara ett bra alternativ för dig som kund beroende på vad du har för särskilda behov och önskemål.

Även om likheterna mellan ett betalkort och ett kreditkort är många så finns det även en del detaljer som skiljer dessa två åt och som är bra att veta om på förhand.

De 6 bästa kreditkorten just nu

  • Bästa shoppingkortet med rabatt i 300 e-butiker och räntefritt upp till 56 dagar. Ingen årsavgift. Effektiv ränta 21,55 % vid utnyttjad kredit på 30 000 kr återbetalt under 1 år (2024-01-01).
  • 9 försäkringar som reseförsäkring och allriskförsäkring ingår. Återbäring på onlineköp. Årsräntan för kredit är 16,9%. Effektiv ränta vid 20 000 kr är 17,73%. Årsavgift 195 kr (0 kr första året).
  • Poäng på allt du handlar överallt, kompletterande försäkringar och upp till 55 dagars räntefri kredit. Effektiv ränta 19,10% vid betalning med e-faktura och kredit på 20 000 kr. (2024-01-01).
  • Bästa resekortet med bonussystem, reseförsäkring och avbeställningsskydd. Ingen årsavgift. Den årliga räntan är 19,99% och den effektiva räntan per år är 21,93% vid utnyttjade av kredit.

Så fungerar ett betalkort

Ett betalkort fungerar i många avseenden likadant som ett kreditkort där de i förutom rabatter och förmåner även skiljer sig åt vad gäller fakturabetalning. Med ett betalkort så kan man inte delbetala sina köp så som man kan göra med ett kreditkort utan här behöver man betala hela fakturans belopp.

Det finns många betalkort som kan användas över hela världen när du är på resande fot men det finns också många betalkort som är utgivna i samarbete med en särskild kedja eller butik och då kan vara låsta till köp i enbart dessa.

Skillnaden mellan kreditkort och betalkortDet som skiljer är är alltså att du med betalkort måste betala hela fakturabeloppet på en gång medan du med kreditkort kan dela upp betalningarna och under tiden du utnyttjar krediten på kortet så debiteras du ränta varje månad. Med både betalkort och kreditkort får du som kortinnehavare en räkning en gång i månaden som redovisar de köp du har gjort med kortet sedan förra redovisningen.

Du betalar fakturan för dina köp i efterhand med båda korten, vilket innebär att du får en gratis kredit att utnyttja under en tid på upp till två månader beroende på vilket kort du har. Väljer du att betala hela skulden på en gång så behöver du inte betala någon ränta men med kreditkort har du möjlighet att dela upp betalningen med en årsränta på 5-30% och den kan variera mellan olika kort så avser man att utnyttja krediten är det väl värt att jämföra olika kort för att få så låg ränta som möjligt.

Även om man får betala en ränta med kreditkort kan det ibland vara en fördel att utnyttja krediten då man bara betalar ränta för den tid man utnyttjar krediten. Med ett betalkort går det inte att dela upp betalningen utan man måste betala hela beloppet på fakturans betaldatum. Ett betalkort har vanligtvis inte heller någon fast kreditgräns utan en så kallad”personlig kreditgräns” som baseras på ens betalningsmöjlighet utifrån årsinkomst.

Fördelar med betalkort

Med ett bra betalkort så får du en större överblick och kontroll över dina köp som du gör. Detta då du får hela månadens inköp på en enda faktura, på så vis är det även lättare att se vart dina pengar också tar vägen.

Känner du även vid dig att du kan ha svårt att hålla i pengarna och att du är van att göra många spontana impulsköp så kan också ett betalkort vara ett bra val.

Alla betalkort har en räntefri period. Fram till förfallodatumet på din månadsfaktura så tillkommer ingen räntekostnad på ditt betalkort.

Många kunder vill heller inte känna sig limiterade så som man kan göra med ett kreditkort med en satt kreditgräns. Ett betalkort har ingen kreditgräns och kan på så vis vara ett extra bra val speciellt för företag som har ett behov av att göra större inköp till större kostnader, något som ett kreditkort med dess kreditgräns istället hade satt stopp för.

De flesta betalkort är gratis att införskaffa och även om betalkorten inte har lika många förmåner, rabatter och försäkringar som kreditkorten har, så har även många betalkort gott om förmåner till sina kunder.

Bra att tänka på

Här behöver du gå helt efter dina önskemål och behov och där det är bra att fråga sig själv frågor som:

  • Hur ofta kommer du att använda ditt kort?
  • Kommer du att göra många kontantuttag?
  • Vad kommer du att köpa och hur stora inköp kommer du att göra?
  • Kommer du att handla i en specifik butik eller i många olika?

Vet du om att du kommer att kunna hantera ditt kort på ett ansvarsfullt sätt så kan istället ett bra kreditkort vara ett bättre val, detta då de ger dig än flera förmåner som cashback, rabatter och betalningsalternativ än vad ett betalkort ger.

För dig som är företagare så kan dock ett betalkort vara det bättre alternativet om man som företag vet med sig att man kommer att göra inköp till större kostnader.

När du själv har gått igenom de olika områden och detaljer som är viktiga för dig som kund så är det dags att ta den lilla tid som det faktiskt tar åt att börja jämföra kort för kort.

Genom att jämföra korten åt så kommer du också snabbt och enkelt att kunna se vilket kort som också passar dig och dina önskemål allra bäst.

Vad är kontokort då?

Kontokort är en annan variant av kort och det som alla som öppnar ett bankkonto kan få. Det ges ut av en bank som du kan använda till att ta ut pengar med i bankomat. Det finns även de kort som du kan handla med direkt i butik och affär. Du kan handla med dem över Internet och du vill göra beställningar så går det bra. Det finns en hel uppsjö av butiker och näthandel som dina kort fungerar utmärkt i. Att använda sig av de plastkort som finns i olika former av kreditkort idag är en trygghet både för dig och för handlaren.

Det finns ingen kredit kopplad till kontokort utan kortet är kopplat till ditt bankkonto. Ofta har man ett kontokort kopplat till lönekontot. En fördel är att även ungdomar som inte har någon inkomst kan få ett kontokort kopplat till sitt bankkonto.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *