Gratis kreditkort

Gratis kreditkort

Att hitta ett gratis kreditkort utan avgift hade mer eller mindre varit omöjligt tidigare. I och med att den svenska kreditkortsmarknaden fullständigt har exploderat av olika företag och långivare de senaste åren så finns numera också betydligt bättre möjligheter för oss kunder.

Med så många kreditkortsutgivare som faktiskt också finns i Sverige idag så tillkommer också en stor konkurrenssituation mellan de olika företagen och långivarna, något som du som kund även kan dra nytta av. Här vill helt enkelt de olika företagen att du självfallet också ska välja att bli kund hos just dom och inte hos någon av konkurrenterna i branschen.

Ett mycket effektivt och bra sätta att locka nya kunder för företagen är att erbjuda gratis kreditkort utan avgift, något som vi kunder också såklart verkligen gillar.

Hur blir då kreditkortet gratis frågar du dig? Jo, kreditkortet är laddat med en summa pengar som du har ansökt om att få låna hos bank eller annan långivare, på så vis så fungerar det precis som med alla andra lån då det är pengar som självklart ska betalas tillbaka till banken eller långivaren.

Ett gratis kreditkort utan avgift innebär dels att du inte kommer att betala en fast årskostnad för ditt kreditkort, det är annars inte ovanligt att många kreditkort kan ha fast årskostnad som ligger kring 300 – 500 kr/per år. Börjar man räkna på detta så kan det bli ganska så många tusenlappar på sikt, för någon som redan har en relativt ansträngd privatekonomi som exempelvis många barnfamiljer och seniorer har och där dessa pengar hellre hade behövts till annat.

Bästa kreditkorten just nu

  • Bästa shoppingkortet med rabatt i 300 e-butiker och räntefritt upp till 56 dagar. Ingen årsavgift. Effektiv ränta 21,55 % vid utnyttjad kredit på 30 000 kr återbetalt under 1 år (2024-01-01).
  • 9 försäkringar som reseförsäkring och allriskförsäkring ingår. Återbäring på onlineköp. Årsräntan för kredit är 16,9%. Effektiv ränta vid 20 000 kr är 17,73%. Årsavgift 195 kr (0 kr första året).
  • Poäng på allt du handlar överallt, kompletterande försäkringar och upp till 55 dagars räntefri kredit. Effektiv ränta 19,10% vid betalning med e-faktura och kredit på 20 000 kr. (2024-01-01).
  • Bästa resekortet med bonussystem, reseförsäkring och avbeställningsskydd. Ingen årsavgift. Den årliga räntan är 19,99% och den effektiva räntan per år är 21,93% vid utnyttjade av kredit.

Gratis kreditkort har ofta flera fördelar

Ett kreditkort utan årskostnad är gratis tills dess att du börjar att använda dig att det kreditkortslån som du har blivit beviljad på ditt kort. Här på vår sida så hittar du flera långivare som ger ut kreditkort och där det inte finns någon årsavgift på kortet, jämför dessa mellan varandra för att hitta bästa möjliga gratis kreditkort för dig.

Det finns också flera andra ofta förekommande fördelar med dessa kreditkort som det också är värt att titta närmare på. Till att börja med så är det vanligt bland många kreditkort att det tas ut avgifter när du gör kontantuttag med ditt kreditkort.

Detta gäller oavsett om du tar ut kontanter i en uttagsautomat eller om du går in på närmaste bankkontor och gör ett kontantuttag, denna kostnad brukar ofta ligga kring ca 35 – 40 kr per uttag. Det finns dock flera kreditkortsutgivare som inte tar ut någon avgift när du gör ett kontantuttag med ditt kort, även dessa finner du här på vår sida.

En ytterligare sak att se över om kortet har en valutapåslagsavgift när du gör köp utomlands, de flesta kort har denna avgift men där avgiften varierar från företag till företag, även här så finns det vissa kreditkort som inte har denna avgift överhuvudtaget.

Många kreditkort har också ett tillhörande cashbacksystem som ger dig poäng på de köp som du gör med ditt kreditkort. Denna cashback eller bonusprogram som det också kan kallas varierar alltid stort beroende på vilken långivare det är som givit ut kortet.

Idag så finns det mängder av olika bonusprogram där kreditkortet kan rikta sig väldigt brett men också väldigt nischat. När ett specifikt kreditkort riktar sig nischat mot en specifik bransch eller område så kan det exempelvis vara mot alla som tankar upp bilen på en och samma tankekedja, mot alla som handlar i en och samma matbutik eller matkedja, mot dig som gillar att shoppa online eller mot dig som gillar att resa mycket osv.

Här behöver du som kund se över vilket bonusprogram som är inkluderat och först och främst själv fundera på hur din köpkonsumtion ser ut. Med ett anpassat kreditkort efter vad du ofta brukar köpa kan också göra att du kan spara tusenlappar varje år.

Tips, så väljer du rätt kreditkort för dig

  • Se över och jämför räntekostnader på alla kreditkort som du kan hitta här hos oss på vår sida, du vill få ditt kreditkortslån till en så låg ränta som det bara möjligt är.
  • Se över vilka eventuella kostnader och avgifter som kortet har, som vi redan varit inne på så finns det möjlighet att spara tusenlappar även här.
  • Är du en trogen kund hos en och samma matbutik, tankekedja eller klädkedja med mera? Dessa har ofta nischade kreditkort som ger dig ett tillhörande bonusprogram och där du får återbäring på de köp som du gör med ditt kreditkort. Hur återbäringen ser ut varierar mellan företagen men betalas ofta ut i bonuscheckar att kunna handla för.
  • För många kunder så är trygghet viktigt, de flesta kreditkort kommer med en eller flera trygghetsförsäkringar inkluderade. Om detta är viktigt även för dig så glöm inte att se över även detta på förhand innan du bestämmer dig för ett specifikt kreditkort.
  • Många kunder värdesätter möjligheten att kunna handla nu men att betala senare, så som man också kan göra med ett kreditkort. Hur många dagars räntefritt köp du kan erbjudas varierar också mellan företagen men där det inte är ovanligt att upp till 60 dagars räntefritt köp kan erbjudas, jämför även detta på förhand om det är en fråga som är viktig för dig.
  • Glöm inte bort att ett kreditkort är ett kort laddat med en viss kredit som du blivit beviljad, detta gäller även om du har ett gratis kreditkort utan avgift. Summan som du blivit beviljad är ett lån som alltid ska kunna betalas tillbaka månadsvis till den bank eller den långivare som har beviljat dig ditt kreditkortslån. Du kan ansöka om ditt kreditkort online genom att välja en eller flera kreditkortsutgivare som du hittar här på vår sida, du får som oftast svar omgående direkt på skärmen. Om du blir beviljad ditt kreditkortslån så får du ditt kreditkort hemskickad i brevlådan inom några dagar och där du kan börja nyttja krediten genast, var dock på det klara med att en kreditupplysning kommer att tas för varje enskild ansökan som du skickar in.

Vanliga frågor och svar om gratis kreditkort

Kan jag använda mitt kreditkort till vilka köp jag än vill göra?

Ja det kan du göra, när du väl har fått ditt kreditkortslån beviljat så är det helt och hållet upp till dig själv vad du önskar handla med kortet upp till den summa som kortet är laddat med.

Hur mycket pengar kan jag nyttja på mitt kreditkort?

Detta beror på dig kreditvärdighet, har du en god privatekonomi och inga tidigare betalningsanmärkningar och få skulder, så kan du som oftast bli beviljad en högre lånesumma på ditt kreditkort. Hur hög denna summa kan bli varierar mellan de olika företagen, jämför kreditkort på förhand för att ta reda på din exakta möjliga lånesumma.

Finns det kreditkort även för mig som inte har en så bra kreditvärdighet?

Ja det finns det. En lägre kreditvärdighet resulterar som oftast dock i att räntekostnaden på kreditkortet kan bli högre samt att summan som du kan få låna också blir lägre.

Kan alla få ett kreditkort?

Nej tyvärr inte. Vilka regler och villkor som gäller varierar mellan kreditkortsutgivare till kreditkortsutgivare, det som allmänt brukar gälla är dock att du behöver vara 18 år fyllda, vara svensk medborgare och folkbokförd på en svensk adress. Du behöver som oftast även ha en viss taxerad årsinkomst för att kunna få ett kreditkortslån beviljat, denna summa ligger som oftast kring ca 100 000 – 120 000 kr per år. Som alltid när det gäller olika typer av lån i Sverige så får du heller inte ha någon aktiv anmärkning hos Kronofogdemyndigheten.

Är det värt att ha ett kreditkort med årskostnad men där ändå bonusprogrammet är bra?

Ja det kan det vara många gånger. Även om ditt kreditkort har en årskostnad av låt oss säga exempelvis 300 kr, så kan även kortets bonusprogram mer än väl uppväga detta på grund av bonusprogrammets fördelar som du får i retur. Tänk om årskostnaden på ditt kreditkort är som ovan angivits men där du och familjen gör samtliga era matinköp på exempelvis ICA eller Willys, så kan dina bonuspoäng resultera i bonuscheckar för tusentals kronor att handla mat för varje år. I det här exemplet blir det helt enkelt värt det många gånger om att ha ett kreditkort med tillhörande årskostnad när bonusprogrammets fördelar ändå är så pass bra.

Om vi är två personer, kan vi nyttja samma kreditkort?

Ja det kan ni, om huvudinnehavaren av sitt kreditkort givit sin tillåtelse. Är ni två personer som helt och hållet ska dela på kreditkortets tillhörande kredit så kan det vara bättre att ha varsitt kreditkort men där både kreditkorten är kopplade till ett och samma konto. Skulle du och den du delar kontot med vilja ha varsitt kreditkort så kan du kontakta din långivare om detta. Det finns långivare som kan erbjuda ett extrakort utan någon kostnad alls och ibland så kan en kostnad tillkomma på upp till ca 150 kr för ett extrakort.

Förlorar jag krediten om jag av någon anledning skulle bli av med mitt kreditkort?

Nej du förlorar inte krediten från långivaren om du exempelvis skulle tappa ditt kort eller om det skulle bli stulet, var dock bara snabb att omedelbart spärra ditt kort om detta oturligt skulle hända. Din bank eller din långivare som har givit ut kortet har alltid en spärrtjänst där detta kan göras. Vi råder dig att redan på förhand ha tagit reda på vad som gäller hos den bank eller långivare som du har ditt kreditkort hos, vet helt enkelt med dig hur du ska göra för att spärra kortet om olyckan skulle vara framme.

Ingår det någon försäkring som ingår om jag betalar mina flygresor med mitt kreditkort?

Ja det gör det, i Sverige så ingår alltid en reseförsäkring när du betalar din flygresa med ditt kreditkort. Detta gäller oavsett vilken bank eller vilken långivare som du än har ditt kreditkort hos, denna reseförsäkring täcker de mest vanligt förekommande orsakerna som försening av flyg och bagage. Hos varje respektive bank eller långivare så kan du som oftast också köpa till kompletterande försäkringar om du skulle vilja. Bra att tänka på är att du som oftast behöver betala resan med åtminstone 50%-75% av det totala värdet med kreditkortet.

Kan jag höja min kreditgräns på mitt kreditkort om jag skulle vilja?

Om du har en god kreditvärdighet så kan du som oftast höja din kreditgräns omgående om du exempelvis skulle märka att du behöver en högre kredit på ditt kort. Om du har en lägre kreditgräns så kan det vara svårt att omedelbart höja kreditgränsen. Även om det kan vara svårt att genast kunna höja sitt kreditlån när du har en lägre kreditvärdighet så kan det ändå på sikt vara möjligt att höja lånet, detta som oftast efter att du visat för din långivare att du klarar av att sköta månadsbetalningarna så som överenskommet. Under tiden så kan det också vara bra att göra allt för att höja sin kreditvärdighet, detta gör också att du sätter dig i en betydligt bättre situation till att få förmånligare lån med lägre räntekostnad längre fram.

Hur många kreditkortslån kan jag ansöka om?

Du kan ansöka om hur många du vill, under förutsättning att du uppfyller banken eller långivarens grundkrav. Dessa grundkrav är som vi redan har varit inne på att du är +18 år, svensk medborgare som är folkbokförd i Sverige, uppnår en viss taxerad årsinkomst och utan några existerande anmärkningar hos Kronofogden.

Att ansöka om många kreditkortslån är dock inget som vi rekommenderar dig att göra då det för varje enskild ansökan kommer att göras en kreditupplysning på dig. En kreditupplysning måste alltid göras när man ansöker om ett lån i Sverige, helt enligt svensk lag. När kreditupplysningarna läggs på hög så försämras också kreditvärdigheten vilket gör att det kan minska möjligheten att få ett kreditkortslån. Dessutom så brukar också räntekostnaden bli högre ju flera kreditupplysningar du har på dig.

Välj därför noga ut ett par bra kreditkort som du tycker passar dig och din privatekonomi och som du kan hitta här hos oss. När du väl har hittat ett passande  kreditkort så är det också dags att skicka in din ansökan via långivarnas sidor som du kan hitta här på vår hemsida.