Kreditkort med betalningsanmärkning

Kreditkort med betalningsanmärkning

Oförutsedda händelser som leder till extra utgifter och ibland även betalningsanmärkningar är något som också kan hända oss alla. Att man har en lägre kreditvärdighet med eventuella betalningsanmärkningar betyder heller inte per automatik att man har en direkt usel ekonomi.

Det finns en mängd olika anledningar och orsaker som kan göra att man drar på sig en betalningsanmärkning. En glömd räkning på enbart någon hundralapp kan exempelvis leda till en betalningsanmärkning, tyvärr så tas ingen hänsyn till detta när det gäller en ansökan om kreditkort utan det blir i stort sett alltid ett avslag på ens ansökan.

Idag så är det med andra ord väldigt svårt att kunna få ett kreditkort med betalningsanmärkning, detta gäller oavsett vilket kreditkortsföretag som du än vänder dig till och oavsett vilken jämförelsesajt som du än försöker att ta hjälp igenom. Anledningen till att det tyvärr kan vara så svårt att få ett kreditkort med betalningsanmärkning ligger i att de olika kreditkortsföretagen anser att deras risk blir för stor för att de inte ska kunna få sina pengar tillbaka om de skulle välja att bevilja dig ett kreditkortslån.

Det finns dock andra alternativ att fundera på och hjälp att få för att undvika betalningsanmärkningar i framtiden. Allt detta och mycket mer därtill går vi igenom här hos oss, missa inte denna vägledning och hjälp på traven som dessutom är helt och hållet gratis.

De 6 bästa kreditkorten just nu

  • Bästa shoppingkortet med rabatt i 300 e-butiker och räntefritt upp till 56 dagar. Ingen årsavgift. Effektiv ränta 21,55 % vid utnyttjad kredit på 30 000 kr återbetalt under 1 år (2024-01-01).
  • 9 försäkringar som reseförsäkring och allriskförsäkring ingår. Återbäring på onlineköp. Årsräntan för kredit är 16,9%. Effektiv ränta vid 20 000 kr är 17,73%. Årsavgift 195 kr (0 kr första året).
  • Poäng på allt du handlar överallt, kompletterande försäkringar och upp till 55 dagars räntefri kredit. Effektiv ränta 19,10% vid betalning med e-faktura och kredit på 20 000 kr. (2024-01-01).
  • Bästa resekortet med bonussystem, reseförsäkring och avbeställningsskydd. Ingen årsavgift. Den årliga räntan är 19,99% och den effektiva räntan per år är 21,93% vid utnyttjade av kredit.

Kreditkort med betalningsanmärkning utan UC, är det möjligt?

En ytterligare anledning till att kreditkort med betalningsanmärkning tyvärr är väldigt svåra att hitta är att samtliga kreditkortsföretag gör sina lagstiftade kreditupplysningar hos Upplysningscentralen (UC), vilka är kända för att göra väldigt djupa kreditupplysningar.

I dagsläget så är det inte möjligt att hitta ett kreditkort på den svenska marknaden där banken eller kreditkortsföretaget inte använder UC. Här är det även viktigt att nämna att det inte är kreditupplysningsföretaget som beslutar om du ska få igenom din ansökan eller inte, detta bestämmer alltid varje enskilt kreditkortsföretag själva om.

Ett kreditupplysningsföretag arbetar i sammanhanget enbart på uppdrag från de olika kreditkortsföretagen. De olika kreditkortsföretagen tar sedan sina egna beslut om de ska bevilja din ansökan eller inte, alltid efter att de först tagit del av den kreditupplysning som gjorts.

Alternativ till kreditkort när man har betalningsanmärkningar

Då det kan vara svårt och rent av omöjligt att hitta kreditkort med betalningsanmärkning så kan det vara värt att se över om det ändå finns något alternativ till detta. Ett alternativ till kreditkortslån kan vara ett snabblån, eller lån utan säkerhet och blancolån, som det också kallas. Det finns också flera snabblån på marknaden (och även här på vår sida) så erbjuds utan UC och där långivaren istället gör sina kreditupplysningar hos Creditsafe eller Bisnode.

Kreditupplysningsföretagen Creditsafe och Bisnode är några av de snabbast växande kreditupplysningsföretagen i Sverige och de är även de företag som har störst marknadsandelar bakom UC. Det är vanligt att långivare som erbjuder snabblån genom kreditupplysning hos Creditsafe eller Bisnode godkänner att låntagaren även har flera betalningsanmärkningar.

Det finns också snabblån med UC som kan godkänna din ansökan trots att du har en registrerad betalningsanmärkning, dock så är dessa väldigt få till antalet och dessutom så godkänns i stort sett aldrig att man har flertalet registrerade betalningsanmärkningar.

Ett annat alternativ till ett kreditkort kan även vara ett betalkort. Ett betalkort är en form av kreditkort men utan att man lånar några pengar. Ett betalkort har heller inte de andra förmåner som ett kreditkort kan ha vad gäller exempelvis bonusprogram, räntefria köp, rabatter och erbjudanden med mera Med ett betalkort så dras summan istället direkt från ditt bankkonto när du gör ditt köp med kortet, detta kräver dock att beloppet på kontot täcker den summa som du också vill handla för med kortet.

Hur uppstår betalningsanmärkningar?

För att undvika betalningsanmärkningar så behöver du se till att betala dina fakturor i tid. Om inte detta görs så kommer en och även flera betalningspåminnelser med tillhörande påminnelseavgifter att skickas ut av fordringsägaren (det företag som du är skyldig pengar), betalas inte detta vid den sista påminnelsen så kommer ditt ärende att skickas vidare från fordringsägaren till ett inkassoföretag eller direkt till Kronofogdemyndigheten.

Om skulden skickas vidare till ett inkassoföretag så blir det istället deras uppgift att försöka driva in skulden. Dessa kommer i sin tur att skicka ut flera påminnelser, alltid med tillhörande dyra avgifter. Betalas fortsatt inte skulden så kommer inkassoföretaget att skicka ditt ärende vidare till Kronofogdemyndigheten som i sin tur får driva in skulden.

Kronofogdemyndigheten har rätt att driva in skulden genom att månadsvis dra en viss summa av din lön eller om du har andra intäkter tills dess att skulden är helt betald. Finns inga kontanta medel som Kronofogdemyndigheten kan dra av så är dessa också i sin rätt att göra en s.k. utmätning. En utmätning innebär att Kronofogdemyndigheten beslutar att något av den skuldsattas egendom ska tas om hand och säljas för att helt eller delvis betala skulden.

Då försvinner din anmärkning

Om din skuld har gått vidare hela vägen till Kronofogdemyndigheten så kommer din anmärkning att finnas kvar i 3 år. Anmärkningstiden räknas från den dagen som skulden har blivit helt återbetald och sedan 3 år framåt. Efter att anmärkningen har slutat att gälla så försvinner den automatiskt och är heller inte synlig vid någon kreditupplysning.

Har man som företagare fått en anmärkning hos Kronofogdemyndigheten så ligger denna kvar i 5 år, också denna anmärkningstid gäller från den dagen som skulden blivit helt återbetala och 5 år framåt. Anmärkningen försvinner även här per automatik efter att de 5 åren har passerat.

Så undviker du betalningsanmärkningar

Betala alltid räkningar och fakturor i tid för att inte riskera en betalningsanmärkning. Förutom att det begränsar dina förutsättningar att få låna pengar så ger det också jobbiga och dyra påminnelseavgifter. Om du kommer att vara på resande fot under tiden som räkningar ska betalas så lägg upp dina räkningar som kommande betalningar i förväg i din internetbank.

Se även till att du har pengar på kontot som också täcker räkningarnas kostnad på betalningsdagen. Har du inte möjlighet till att lägga upp betalningar på förväg i din internetbank så se om du kan överföra pengar till något du litar på fullt ut och som kan betala räkningarna åt dig. Var ärlig mot din fordringsägare genom att ringa och informera om att du inte kommer att kunna betala din räkning i tid, se om du kan vara sen med din betalning ett par dagar.

Är räkningen för stor för att kunna hantera så hör efter om du kan få delbetala skulden. Fordringsägare vill också få betalt och är ofta förstående och tillmötesgående för den situation som uppstått. Dessutom så uppskattar också många fordringsägare att du är ärlig och uppriktig emot dem.

Sammanfattning

Det är svårt och näst intill omöjligt att hitta kreditkort med betalningsanmärkning. Det finns dock kreditkort med lägre krav än andra, alla dessa kreditkort hittar du här på vår hemsida. Bland annat kan du hitta specifikt inriktade kreditkort som kreditkort för shopping, kreditkort för resor och matkort. Jämför dessa kreditkort på förhand och se över så att du uppfyller deras villkor innan du ansöker, på så vis så riskerar du inte att ansöka utan att uppfylla de förhandsbestämda kraven och du riskerar då heller inte att försämra din kreditvärdighet ytterligare.

En ytterligare anledning att jämföra kreditkort är för att du kan hitta ett kreditkort med en lägre ränta och på så vis kunna spara pengar. Dessutom så blir det också lättare att hitta ett kreditkort med trevliga förmåner som bra bonusprogram, försäkringar och rabatter med mera

Ett alternativ till kreditkort kan vara ett betalkort eller att du ansöker om ett snabblån hos en långivare som accepterar att du har en eller flera betalningsanmärkningar, du hittar också långivare här hos oss som kan acceptera detta. Förutom att det i princip är omöjligt att hitta kreditkort med betalningsanmärkning så går det heller inte att hitta ett kreditkort utan UC, en kreditupplysning genom UC görs av alla kreditkortsföretag på den svenska marknaden.

Se även över vad du kan göra för att också förbättra din ekonomi på sikt genom att stärka upp din kreditvärdighet och att inte dra på dig fler onödiga kreditupplysningar eller betalningsanmärkningar. Det är alltid bra att börja med att göra en budget över sina inkomster och utgifter och genom detta också få en betydligt bättre överblick över sin ekonomi.

Vanliga frågor

Går det att få kreditkort när man har betalningsanmärkning?

Har man haft svårigheter att betala tidigare kan det vara svårt att få kreditkort och betalkort eftersom det ingår kredit på korten. Då kan ett vanligt bankkort utan kredit vara enda alternativet.