Kreditkort för studenter

Vi hjälper dig som är jakt efter ett bra kreditkort för studenter. Det finns flera nischade kreditkort på den svenska marknaden som passar utmärkt för dig som är student. Det kan dock vara svårt att hitta ett bra kreditkort om man inte vet vart man ska leta efter det samt så kan det vara svårt att veta vad som är bra att tänka när man väl tror sig ha funnit ett. Det kan ibland också vara klurigt att få en överblick om vilka faktiska fördelar och nackdelar som ett kreditkort kan ha.

Just därför så har vi även hjälpt dig på traven med att välja ut de kreditkort som vi själva rekommenderar och som även har bäst villkor för dig som är studerande. De kreditkort för studenter som du kan hitta här hos oss står under kontroll av Finansinspektionen, vilket gör att oavsett vilket kreditkort som du än väljer så kan du alltid känna dig 100% trygg och säker.

Kreditkort för studenter

Gratis kreditkort för studenter

Som student så har man som oftast en ansträngd ekonomi. Detta gör bland annat att urvalet av kreditkort blir färre att välja emellan än om man skulle ha en god privatekonomi. Då man som student ibland även behöver vända och vrida på varenda krona så finns det även några speciella saker som är värda att tänka på när man letar efter ett bra kreditkort.

Till en start så är det bra att jämföra mellan kreditkorten som du kan hitta här på vår sida vart du kan få kreditkortet med lägst räntekostnad. Det finns också flera kreditkort som passar utmärkt för studerande i och med att de även är gratis.

När ett kreditkort är gratis så menas det att det inte har någon årsavgift som måste betalas. Bara att välja ett kreditkort som har låg räntekostnad i förhållande till andra kreditkort ihop med att kreditkortet inte har någon årsavgift gör att du som student även kan spara tusentals kronor varje år.

De 6 bästa kreditkorten för studenter

  • Bästa shoppingkortet med rabatt i 300 e-butiker och räntefritt upp till 56 dagar. Ingen årsavgift. Effektiv ränta 21,55 % vid utnyttjad kredit på 30 000 kr återbetalt under 1 år (2024-01-01).
  • 9 försäkringar som reseförsäkring och allriskförsäkring ingår. Återbäring på onlineköp. Årsräntan för kredit är 16,9%. Effektiv ränta vid 20 000 kr är 17,73%. Årsavgift 195 kr (0 kr första året).
  • Poäng på allt du handlar överallt, kompletterande försäkringar och upp till 55 dagars räntefri kredit. Effektiv ränta 19,10% vid betalning med e-faktura och kredit på 20 000 kr. (2024-01-01).
  • Bästa resekortet med bonussystem, reseförsäkring och avbeställningsskydd. Ingen årsavgift. Den årliga räntan är 19,99% och den effektiva räntan per år är 21,93% vid utnyttjade av kredit.

Kreditkort med bra bonusprogram för studenter

En annan viktig detalj att se över är om ditt kreditkort har ett bonusprogram som ger s.k. cashback i någon form. Här kan ett exempel vara ett kreditkort som ges ut i samarbete med en stor matbutik/kedja som exempelvis Willys, ICA eller Coop vara ett bra val. Vid någon av dessa val så får du vid jämna mellanrum bonuscheckar att handla mat för när du använder ditt kreditkort för matinköp.

Andra kreditkort kan ha ett mera allmänt bonusprogram och där du ibland kan få bonuspoäng på alla köp som du gör med kreditkortet. Även om bonusprogrammen här inte direkt är nischade med återbäring som är riktade enbart mot studenter så finns här mycket annat bra att ta del av. På dessa bonusprogram så kan man ofta lösa in sina bonuspoäng mot saker som hotellnätter, resor, kläder, biocheckar, hyrbilskostnad med mera, även denna återbäring på ett bonusprogram passar alltså också alldeles utmärkt för dig som student.

Flera av kreditkorten som du finner här hos oss är även extra givmilda mot studenter utöver själva bonusprogrammet. Det är ofta som det finns fina rabatter, erbjudanden och andra förmåner att kunna ta del av som student.

Räntefria köp för studenter

Kreditkort man kan få som studentLivet som student är för många en av de absolut roligaste stunderna i livet. Som vi redan har varit inne på så kan dock ens ekonomi vara rejält begränsad under tiden som man studerar. Här kommer en av huvudfördelarna för både studenter som av andra kunder in i bilden, nämligen möjligheten till räntefria köp.

Olika kreditkortsföretag kan erbjuda olika lång tid för räntefria köp, som oftast så brukar perioden variera mellan 45 dagar och upp till 60 dagar som allra mest. Att kunna handla det man önskar nu men att betala senare är en fördel att kunna nyttja när ekonomin är som sämst. Här ska det också tilläggas att köpet endast blir räntefritt om man väljer att betala hela den summa som står på den kommande fakturan.

Väljer du istället att dela upp ditt köp så tillkommer summan för det som ska avbetalas ihop med kreditkortets tillhörande räntekostnad. Fördelen med räntefria köp är utan tvekan bland det allra bästa med alla kreditkort, under förutsättning att man också kan hantera denna möjlighet och inte missbruka den. Fakturan försvinner inte utan skjuts endast framåt i tiden. När fakturan väl sedan ska betalas så behöver man också vara på den säkra sidan att man också klarar av att betala den.

Alternativ till kreditkort som student

Även om det finns många bra kreditkort för allmänheten och även några bra kreditkort för studenter så finns det även ett ytterligare bra alternativ till det klassiska kreditkortet. Ett förmånligt betalkort kan här vara ett riktigt bra alternativ att titta närmare på.

Ett exempel på ett sådant kort kan vara Revoluts betalkort. Med betalkortet så dras dina köp från det konto som du väljer att koppla till betalkortet. Även om betalkortet inte har någon av de stora fördelarna som kreditkortet så är Revoluts betalkort ändå perfekt i många andra avseenden. Då det inte heller är frågan om någon kreditkortslån så görs heller ingen kreditupplysning. I exemplet med Revolut så betalar du 0 kr för allt:

  • Ingen årsavgift.
  • Ingen räntekostnad då det inte är något kreditkortslån som det är frågan om.
  • Du betalar ingen avgift för kontantuttag, du kan ta ut upp till 2000 kr varje månad.
  • Det finns ingen avgift i form av valutapåslag när du gör köp utomlands med ditt kort.
  • Inga dolda kostnader, inga avi- eller administrationsavgifter.

Ett par ytterligare bra fördelar med detta betalkort är dels att du endast behöver vara 18 år fyllda, det finns inga krav på att du behöver ha en viss årsinkomst för att få kortet. Revolut jobbar även hårt med att lansera sitt kommande bonusprogram, ”Revolut Perks”, som kommer att innehålla gott om rabatter och andra erbjudanden till företagets kunder.

Vanliga frågor och svar om kreditkort för studenter!

Kan man få ett kreditkort trots låg inkomst?

Ja det är möjligt även om det inte är lätt. Om det finns ett krav på inkomst så finner du detta klart och tydligt hos de kreditkortsföretag som du finner här på vår sida. Du finner här även övriga krav och villkor som företaget kan ha för att godkänna din ansökan. Vissa kreditkort går även på vad du hade för deklarerad årsinkomst från din senaste deklaration.

Detta gör att du till och med kan vara utan inkomst helt- eller delvis för tillfället om du ändå kunde uppfylla kravet hos kreditkortsföretaget från din senast inlämnade deklaration. Sedan så behöver man ändå vara på det klara över att ett kreditkort även är ett lån som också ska kunna avbetalas månadsvis precis som man även behöver göra med ett vanligt privatlån, billån eller snabblån med flera

Vilket är det bästa kreditkortet för studenter?

Detta är en högst individuell fråga. För många studenter så är det viktigt att ha ett kreditkort med låga avgifter för kontantuttag, låg ränta och låga- eller inga årsavgifter samtidigt som det också kan vara viktigt om kreditkortet har ett bra bonusprogram eller inte.

Fundera först vad som är viktigt för dig som student och jämför sedan de kreditkort som du kan hitta här hos oss innan du skickar iväg din ansökan. Din ansökan skickar du också in online genom att klicka på det kreditkort du har bestämt dig för här hos oss. Du fyller sedan i dina personuppgifter och får genast svar på din ansökan, från början till slut så tar hela ansökningsprocessen ett par minuter.

Varför finns det relativt få kreditkort på marknaden för just studenter?

Anledningen till detta är att de flesta kreditkortsföretag har som krav att du behöver uppfylla en viss årsinkomst för att få igenom en kreditkortsansökan. Som student så kan det vara svårt att komma upp kreditkortsföretagens krav för detta, vilket automatiskt leder till att det finns färre kreditkort att kunna välja emellan.

Görs en kreditprövning när jag ansöker om ett kreditkort?

Ja detta görs alltid. I Sverige är det lagstiftat att en kreditprövning eller en kreditupplysning som det också heter, måste göras oavsett vilken lånetyp det än gäller. Att en kreditupplysning görs går således inte att komma ifrån oavsett vilken bank eller vilket kreditkortsföretag man än ansöker hos.

Kan jag endast göra studierelaterade köp med ett kreditkort?

När du väl har fått din kreditkortsansökan godkänd så nyttjar du sedan kortet precis så som du själv önskar. Efter att du har fått din ansökan godkänd så skickas ditt kreditkort hem till dig inom ett par bankdagar. Så fort som du har fått hem ditt kreditkort så kan du också börja att använda det.

Vilket kreditkorts bonusprogram är bäst för mig som student?

Detta är helt och hållet en fråga om vad du vill nyttja dina intjänade bonuspoäng till. För vissa studenter så är det bäst med ett bra ICA kreditkort för studerande som ger bra återbäring i form av bonuscheckar att handla mat för ihop med andra fina rabatter och schyssta erbjudanden.

För andra studenter så kan det vara viktigare att kunna lösa in sina bonuspoäng mot resor, drivmedel, kläder eller saker till hemmet med mera. Om ett bra bonusprogram skulle vara viktigt för dig så glöm inte att se över alla de olika bonusprogram som kreditkortsföretagen erbjuder här hos oss.

Varför görs ingen kreditprövning när man ansöker om vissa betalkort?

Orsaken till detta är att ett betalkort innebär att man inte ansöker om att låna några pengar, och därav så behövs heller ingen kreditprövning göras. Det finns ett stort utbud av betalkort på marknaden precis som det gör av kreditkort. Om företaget bakom betalkortet väljer att göra en kreditupplysning eller inte är upp till dom själva. Är det ett betalkort som du önskar ansöka om samt om det skulle vara viktigt för dig att en kreditupplysning inte görs, se i sådana fall först över detta noga hos företaget innan du ansöker om betalkortet.

Hur hög lånesumma kan jag bli beviljad på mitt kreditkort som student?

Hur högt kreditkortslån du som studerande kan få avgörs av den sedvanliga kreditprövningen. Det är inte ovanligt att många kreditkortsföretag anser det vara en högre risk att bevilja kreditkortslån till studenter med lägre inkomst och därför beviljas mera sällan summor som överstiger 30 000:- från många företag.

Kan jag ansöka till flera kreditkort som passar mig?

Ja det kan du göra. Var dock bara medveten om att en kreditprövning kommer att göras för varje enskild ansökan som du skickar in. Se noga över på förhand att kreditkorten är nödvändiga för dig och att de kan erbjuda dig det som du verkligen behöver.

Kan jag höja mitt kreditbelopp som studerande?

Ja det är möjligt att göra, vanligtvis så behöver det gå minst 6 månader innan du kan ansöka om en höjning av ditt kreditkortslån. Detta krav kan variera mellan kreditkortsföretagen så glöm inte att se över även detta innan du bestämmer dig för vilket kreditkort du vill ha. Var också uppmärksammad på att en ny kreditprövning kommer att göras när du ansöker om en höjning av ditt kreditkortslån. Har du möjligheten att förbättra din kreditvärdighet tills dess att du ansöker om en höjning av ditt lån så kan detta resultera i att du kan bli erbjuden en lägre ränta på kommande avbetalningar.

Vi är ett studerande par, kan vi använda samma kreditkort?

Ja det är möjligt. Antingen så kommer ni överens om detta gemensamt på förhand och där båda har tillgång till kreditbeloppet. Ett bättre alternativ kan annars vara att införskaffa två kreditkort från samma företag och där båda korten är kopplade till ett och samma kreditbelopp. Hos de allra flesta kreditkortsföretag så är det möjligt att skaffa ett extra kreditkort antingen helt gratis och om inte annat åtminstone till en låg kostnad. När ni är ett par som ska använda samma kort eller när ni ska ha två kort kopplade till samma konto så är det att rekommendera att den av er med bäst kreditvärdighet också är den som står som kreditlånstagare. Anledningen till detta är att ni då kommer att ha en bättre möjlighet att få en lägre räntekostnad på kreditkortslånet.

Finns det några nackdelar med ett kreditkort för studenter?

Om du känner att du redan har en ansträngd ekonomi som skulle få svårt att klara ytterligare en utgift så är inte ett kreditkort att rekommendera. Detsamma gäller om du vet med dig att du har lätt för att göra många spontaninköp av saker som egentligen inte är nödvändiga. Att göra upp en månadsbudget som student är att rekommendera. Med din månadsbudget så får du en mycket bra överblick över din privatekonomis inkomster och utgifter, på så vis så ser du också om du ha råd att införskaffa ett kreditkort som studerande eller inte.