Fördelar och nackdelar med kreditkort

Fördelar och Nackdelar med Kreditkort

Det kan vara svårt att veta vilka olika fördelar och nackdelar med kreditkort som det finns, särskilt när det finns ett så pass stort utbud av kreditkort på marknaden som det också gör.

För att hjälpa dig på vägen så har vi sammanställt allt som du behöver veta gällande fördelar och nackdelar med kreditkort. För att du ska kunna hitta det allra bästa möjliga kortet för just dig så rekommenderar vi dig att noga läsa igenom att information som du får här hos oss. Att gå igenom allt på vår sida tar dig enbart några få minuter att göra, dessutom så är detta även 100% gratis för dig som besökare.

De 6 bästa kreditkorten just nu

 • Bästa shoppingkortet med rabatt i 300 e-butiker och räntefritt upp till 56 dagar. Ingen årsavgift. Effektiv ränta 21,55 % vid utnyttjad kredit på 30 000 kr återbetalt under 1 år (2024-01-01).
 • 9 försäkringar som reseförsäkring och allriskförsäkring ingår. Återbäring på onlineköp. Årsräntan för kredit är 16,9%. Effektiv ränta vid 20 000 kr är 17,73%. Årsavgift 195 kr (0 kr första året).
 • Poäng på allt du handlar överallt, kompletterande försäkringar och upp till 55 dagars räntefri kredit. Effektiv ränta 19,10% vid betalning med e-faktura och kredit på 20 000 kr. (2024-01-01).
 • Bästa resekortet med bonussystem, reseförsäkring och avbeställningsskydd. Ingen årsavgift. Den årliga räntan är 19,99% och den effektiva räntan per år är 21,93% vid utnyttjade av kredit.

Fördelar med kreditkort

 • Ett kreditkortslån är en bra säkerhet och trygghet för alla oförutsedda händelser och kostnader som kan inträffa. Dessutom så är ett kreditkortslån en billig kredit om man lånar lägre belopp som också återbetalas inom ett par månader.
 • Det är vanligt att många kreditkort har ett trevligt bonusprogram innehållande flera bra förmåner. Ett bonusprogram är en form av återbäring, eller cashback och cashpoint som de också kan kallas, som grundas på hur mycket du handlar med ditt kreditkort. Flera bonusprogram kan ge dig återbäring i form av kontanter eller presentcheckar på mat, drivmedel, hotellövernattningar, shopping med mera Många nischade kreditkort ger dig enbart återbäring inom den egna kedjan medan andra kreditkort ger dig återbäring på samtliga köp som du gör med ditt kreditkort.
 • Rabattkuponger, presentcheckar och erbjudanden är något som ofta förekommer på många nischade kreditkort. En matkedja som ICA vill såklart att den stora barnfamiljen fortsatt ska göra sina stora veckoinköp hos dom och skickar ofta ut rabatter eller presentcheckar till sina kunder. Bensinkedjor som Shell, OK/Q8 med flera vill också att du ska fortsätta att fylla upp tanken hos just dom och inga andra och skickar därför ofta ut rabatter eller erbjudanden om en gratis biltvätt eller en gratis kaffe med kanelbulle osv.
 • Med ett kreditkort så har du möjlighet att handla nu men att betala först nästkommande månad. Du kan också välja att delbetala dina köp över flera månader om du hellre skulle föredra detta. Väljer du däremot att betala hela fakturakostnaden på en gång så betalar du ingen räntekostnad överhuvudtaget, vid delbetalning över två månader eller fler så tillkommer alltid en räntekostnad.
 • En reseförsäkring ingår i alla kreditkort som du kan hitta här på vår sida. Det krävs att du betalar 50%-100% (beroende på vilket kreditkort du väljer) av resans totala kostnad för att försäkringen ska gälla. Reseförsäkringen gäller inte enbart för dig själv utan även för alla övriga i familjen om exempelvis flyget eller bagaget skulle vara försenat. Ett avbeställningsskydd ingår också i din reseförsäkring. Utöver detta så är det också vanligt att andra försäkringar som exempelvis allriskförsäkring, köpskydd, leveransförsäkring med flera kan ingå i ditt kreditkort. Vissa kreditkort har även nischat sig med att erbjuda så många som 8–9 olika försäkringar.
 • Är du i behov av kontanter så kan du enkelt överföra kontanter från ditt kreditkort till ditt bankkonto.
 • Med ett kreditkort så få du via den samlade fakturan en enkel överblick över din privatekonomi och över alla de inköp som du gör.
 • Det finns flera kreditkort som inte har någon årskostnad överhuvudtaget medan andra kan kosta några hundralappar om året. I de fall där kreditkorten har en årskostnad så är de ofta laddade med så många bra förmåner att de ändå är klart värda att införskaffa trots sin kostnad.

Nackdelar med kreditkort

Även om ett kreditkorts nackdelar främst handlar om dig själv och hur du kan hantera din ekonomi så finns det ändå en del områden att titta närmare på:

 • Den effektiva räntekostnaden kan vara hög och bestäms som vid alla typer av lån utefter hur din kreditvärdighet ser ut. Kreditvärdigheten utvärderas som alltid efter att den obligatoriska kreditupplysningen har gjorts i samband med din ansökan.
 • Ett kreditkort kan också ha höga straffavgifter om du inte betalar din faktura i tid.
 • Ett kreditkort kan locka till onödig konsumtion och att man inte tänker på de räkningar som kommer längre fram och att man då även behöver veta om att man klarar av att betala dom.
 • Att man konstant del betalar eller skjuter upp sina fakturor kan leda till onödigt höga räntekostnader som ens privatekonomi kan få svårt att klara av.

Så väljer du rätt kreditkort

Då alla kreditkort har olika fördelar och nackdelar precis som vi redan varit inne på så är det alltid bra att välja kreditkort efter dina önskemål och efter hur din privatekonomi ser ut:

 • Det första steget bör alltid vara att fundera på om man verkligen behöver kreditkortet eller inte. Då du har hittat hit till oss och vår jämförelse över kreditkort och fördelar och nackdelar med kreditkort så har du troligtvis redan bestämt dig för detta.
 • Steg två är sedan att fundera på hur hög kreditgräns (lånebelopp) som du vill att ditt kort ska vara laddat med och hur mycket du har råd med att avbetala på ditt kreditkortslån varje månad.
 • Efter detta så behöver du jämföra kreditkortens effektiva räntekostnader med varandra. Anledningen till detta är att du alltid vill få ditt kreditkort till en så låg ränta som möjligt, lägsta möjliga ränta gör också att du sparar pengar.
 • Innan det är dags att ansöka om ditt kort så behöver du fråga dig själv om det är några särskilda förmåner eller erbjudanden som är viktiga för dig och som du vill att ditt kreditkort ska ha. Kanske så är det viktigast för dig att kreditkortet ska ha ett bra bonusprogram med allt vad detta innebär, för andra så är låga avgifter och kostnader prioriterat osv. Jämför kreditkorten med varandra för att hitta ett som passar de önskemål och behov som du kan tänkas ha.
 • Nu är det dags att ansöka om det kreditkort som du har bestämt dig för. Din ansökan tar några få minuter att göra och där du alltid börjar med att välja kreditkort här på vår hemsida. Sedan så är det bara att fylla i de uppgifter som kreditkortsföretaget ber dig om samt att till slut digitalt skriva under din ansökan med antingen ditt Bank-ID eller ditt mobila Bank-ID.

Om du skulle få din ansökan beviljad så får du veta detta antingen direkt på din dator- eller mobilskärm eller via E-post. Vissa kreditkortsföretag kan också behöva granska din ansökan manuellt och det kan då dröja någon bankdag innan du får ditt besked.

Om man får sin ansökan beviljad så skickas ditt kreditkort hem till dig via post. Du aktiverar sedan kortet och din PIN-kod via kreditkortsföretagets hemsida och dina personliga sidor där. Har kreditkortsföretaget en egen app så kan du också välja att ladda ner denna till din mobil och där aktivera kortet och din önskade PIN-kod. Med vissa kreditkort så får du inte välja din egen PIN-kod utan den är på förhand bestämd av kreditkortsföretaget.

Sammanfattning gällande fördelar och nackdelar med kreditkort

Ett bra kreditkort som passar din privatekonomi som dina önskemål och behov kan ge dig den extra trygghet som du behöver. Här behöver du alltid se över om du behöver kreditkortslånet från start och om du klarar av att hantera kreditkortets möjligheter men även dess avbetalningar. Om du har bestämt dig för att du vill hitta ett bra kreditkort så kom alltid ihåg att jämföra räntekostnader, avgifter, kostnader och eventuella bonusprogram eller erbjudanden som kan vara viktiga för dig.

Det är också bättre att välja ut högst ett par kreditkort som passar dig och ansöka till dessa istället för att ansöka till alla på vår hemsida, även om detta kan vara lockande så är det något som kan försvåra din möjlighet att få din ansökan beviljad, detta tack vare den kreditupplysning som alltid görs.