Bästa kreditkort utan avgift

Kreditkort utan avgift

Kreditkort utan avgift är alltid att föredra om det är möjligt. Det finns kreditkort med förmåner som gör att det kan vara värt att betala en årsavgift men har man inte speciella krav kan man med fördel välja gratis kreditkort utan avgift. Då kan man utnyttja gratis kredit upp till två månader och ta del av olika förmåner som försäkringar, bonusar, rabatt på inköp, bensinrabatt med mera.

De bästa kreditkorten 2024

  • Bästa shoppingkortet med rabatt i 300 e-butiker och räntefritt upp till 56 dagar. Ingen årsavgift. Effektiv ränta 21,55 % vid utnyttjad kredit på 30 000 kr återbetalt under 1 år (2024-01-01).
  • 9 försäkringar som reseförsäkring och allriskförsäkring ingår. Återbäring på onlineköp. Årsräntan för kredit är 16,9%. Effektiv ränta vid 20 000 kr är 17,73%. Årsavgift 195 kr (0 kr första året).
  • Poäng på allt du handlar överallt, kompletterande försäkringar och upp till 55 dagars räntefri kredit. Effektiv ränta 19,10% vid betalning med e-faktura och kredit på 20 000 kr. (2024-01-01).
  • Bästa resekortet med bonussystem, reseförsäkring och avbeställningsskydd. Ingen årsavgift. Den årliga räntan är 19,99% och den effektiva räntan per år är 21,93% vid utnyttjade av kredit.

Gratis kreditkort utan avgift

Precis som det låter så kostar gratis kreditkort ingenting då de inte har någon årsavgift. Utnyttjar man inte krediten utan betalar hela beloppet man använt på förfallodagen så är dessa kreditkort helt gratis att använda.

Idag så finns det ett stort urval av gratis kreditkort, dessa är gratis i det avseendet att de inte har någon årsavgift. Med dessa typer av kort så tillkommer det alltså enbart en kostnad för dig som kund när du faktiskt också använder det, annars inte.

Ett kreditkort utan årsavgift är gratis att införskaffa men har precis som andra kreditkort (med årsavgift) även en tillhörande kostnad för ränta.

Räntefritt upp till 60 dagar

Som kund så har du dock möjligheten att handla helt och hållet räntefritt upp till som oftast 45 – 60 dagar. Om du skulle betala hela det belopp som står på din kommande faktura så tillkommer ingen ränta på ditt köp. Skulle du istället välja att avbetala de köp som du har gjort med ditt kreditkort så tillkommer kostnad för amortering samt för ränta, detta gäller för både kreditkort utan avgift samt för kreditkort med tillhörande årsavgift.

Ett kreditkort utan årsavgift kan också ha en tillhörande kostnad för kontantuttag samt även för ev. köp som du gör med ditt kreditkort när du är utomlands, ett s.k. valutapåslag.

Vilket kreditkort är förmånligast?

Vad är då mest förmånligt för just dig? Här behöver du som alltid sätta dig ned i lugn och ro och först fundera på saker som tex. Vad för olika köp som du behöver ditt kreditkort till? Hur ofta behöver du använda ditt kreditkort? Hur stora inköp du kommer att göra? Eller vad är det för olika bonusar och förmåner du uppskattar och vill ha? Sedan är det dags att börja jämföra de kreditkort som finns på marknaden för att se vilket kort som passar just dig och dina behov allra bäst.

Bra fördelar och bonusar

Även om det är viktigt för dig som kund att hitta ett kreditkort utan årsavgift så finns det några flera faktorer att först ta ställning till innan du faktiskt bestämmer dig.

Det du som alltid först och främst behöver se över är vilken ränta du kan få på ditt kreditkort, om du vet om att du kommer att använda ditt kreditkort flitigt, så vill du självfallet även ha en så låg ränta som möjligt på ditt kreditkort.

Bra med kreditkort utan avgift men inte alltid det viktigaste

Även om det är toppen med ett kreditkort utan avgift så kan det ändå vara värt det med ett kreditkort med en tillhörande årsavgift, detta p.g.a. att kreditkortet med årsavgift kan ha tillhörande bra bonussystem, erbjudanden, försäkringar och andra förmåner som väl överväger den tillhörande årsavgiften.

Exempel:

Ett räkneexempel här kan vara, tex. om ett kreditkortsföretag erbjuder dig en cashback och bonus på 1% på precis alla de inköp som du gör med ditt kort. Låt oss även säga att kortet har en årsavgift på 295 kr. Om du då tex. handlar för 10 000 kr med ditt kort varje månad så får du en cashback på 100 kr varje månad, vilket då blir 1200 kr på ett helt år (om du fortsatt handlar för 10 000 kr/månad). De 1200 kr som du får i bonus i detta räkneexempel väger alltså mer än väl över årsavgiften på kortet på 295 kr.

Vad är viktigast?

Så vad ska du då alltså främst leta efter? Kan du hitta ett kreditkort utan avgift, med låg ränta och tillhörande bra bonus så är det såklart det allra bästa. Är du också någon som gör kontantuttag med jämna mellanrum så är det också värt att se över om kreditkortet du väljer har några avgifter för kontantuttag eller inte.

Är du någon som värdesätter trygghet och säkerhet väldigt högt? Då bör du också jämföra vilken eller ibland t.o.m. vilka olika försäkringar som också ingår i ditt kreditkort.

Kreditkorten kan skilja sig stort emellan varandra vad gäller erbjudanden och ev. bonussystem, där vissa kort inte har någon bonus överhuvudtaget och där andra kort kan erbjuda en bonus på upp till ett par %. Detsamma gäller ev. kontantuttagsavgifter där vissa kort har en tillhörande avgift och där andra inte har någon avgift alls.

Den eller de försäkringar som ev. ingår skiljer sig också från kort till kort där alla dock har det gemensamt att det i alla kreditkort utgivna från svenska företag också ingår en reseförsäkring.

Bra att känna till om kreditkort

Se över alla fördelar som bonusar, cashback, samt försäkringar och övriga förmåner som ingår kort för kort och jämför dom sedan mellan varandra.

När du sedan väl har bestämt dig för vilket kreditkort du önskar så skickar du in en noga genomgången ansökan till just det specifika företaget.

Skicka inte in flera olika ansökningar till olika kreditkortsföretag samtidigt då detta inte kommer att vara till din fördel utan snarare tvärtom då det enligt svensk lag alltid kommer att göras en kreditupplysning på dig från företaget.

Det är alltid värt att ta den lilla extra tiden att jämföra kreditkorten mot varandra då det finns både pengar att spara som bonusar och mängder av andra förmåner att ta del av.

Det ska också sägas att om du är en kund som ytterst sällan använder ditt kreditkort och kanske enbart har det som ett kort med buffert för tänkbara oförutsedda utgifter, ja då är ett kreditkort utan årsavgift helt att föredra. I detta exempel skulle du mer eller mindre aldrig göra vardagsinköp med ditt kort och på så vis aldrig heller samla på dig bonus eller poäng som överstiger summan för vad ett kreditkort med årsavgift skulle kosta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *