Kreditkort utan UC

Vi jämför Sveriges bästa kreditkort åt dig. Det kan annars vara tidskrävande och omständligt att surfa runt från sida till sida i jakten på den information som man letar efter. Det är inte heller alltid så lätt att veta vad man ska leta efter eller vart man ska leta för den delen. Det kan dessutom vara svårt att få en överblick över vilka fördelar som finns med alla kreditkort och det kan även vara lätt att missa särskilda villkor eller eventuella kostnader. Genom att använda våra gratistjänster här på hemsida så kan du lätt och smidigt få all information som du någonsin behöver när du letar efter ett bra kreditkort.

Samtliga kreditkort som du hittar här hos oss är de kreditkort som är de allra populäraste bland svenska kreditkortskunder och de är även de kreditkort som vi själva har valt ut som Sveriges bästa kreditkort.

De mest populära kreditkorten just nu

 • Bästa shoppingkortet med rabatt i 300 e-butiker och räntefritt upp till 56 dagar. Ingen årsavgift. Effektiv ränta 21,55 % vid utnyttjad kredit på 30 000 kr återbetalt under 1 år (2024-01-01).
 • 9 försäkringar som reseförsäkring och allriskförsäkring ingår. Återbäring på onlineköp. Årsräntan för kredit är 16,9%. Effektiv ränta vid 20 000 kr är 17,73%. Årsavgift 195 kr (0 kr första året).
 • Poäng på allt du handlar överallt, kompletterande försäkringar och upp till 55 dagars räntefri kredit. Effektiv ränta 19,10% vid betalning med e-faktura och kredit på 20 000 kr. (2024-01-01).
 • Bästa resekortet med bonussystem, reseförsäkring och avbeställningsskydd. Ingen årsavgift. Den årliga räntan är 19,99% och den effektiva räntan per år är 21,93% vid utnyttjade av kredit.

Det innebär ett kreditkort utan UC

Ja, här kan en noggrannare förklaring verkligen vara på sin plats då det ofta sker en del missuppfattningar bland många kunder om just detta. Precis som det är vanligt att många kunder önskar låna pengar utan UC, så vill många även ansöka om ett kreditkort utan UC. Idag är det dock väldigt få kreditkortsutgivare som erbjuder kreditkort utan UC då näst intill hela svenska marknaden utgörs av kreditkortsutgivare som endast kan erbjuda kreditkort med UC.

UC är en förkortning för Upplysningscentralen. UC/Upplysningscentralen är Sveriges största, mest välkända och äldsta kreditupplysningsföretag. Den absolut vanligaste missuppfattningen som sker är att många kunder förväxlar UC med att faktiskt betyda kreditupplysning, men så är alltså inte fallet.

När man då exempelvis ser ”lån utan UC” eller ”kreditkort utan UC” så tror många att det helt enkelt betyder att någon kreditupplysning inte kommer att göras, detta stämmer alltså inte. Det som det däremot betyder är att kreditkortsutgivaren eller banken som man ansöker om sitt kreditkort eller lån hos, istället gör sina kreditupplysningar hos ett annat kreditupplysningsföretag än just hos Upplysningscentralen.

I Sverige finns förutom just UC även flera andra kreditupplysningsföretag som är starkt växande, några exempel på alla dessa är företag som Creditsafe, Sergel och Bisnode.

Vad många ofta missar eller helt enkelt inte vet om är att en kreditupplysning alltid görs när man ansöker om ett lån i Sverige. Detta går aldrig att komma ifrån då vi har en lagstiftning som säger att detta alltid måste göras vilken lånetyp eller lånesumma det än gäller. Det spelar heller ingen roll vilken kreditkortsutgivare man ansöker om sitt kreditlån hos eller vilken bank man ansöker om ett banklån hos, en kreditupplysning kommer alltid göras.

Kreditkort utan UC

Fördelar med ett bra kreditkort

Det finns mängder av fördelar med ett riktigt bra kreditkort, något som allt flera kunder i Sverige även har uppmärksammat. De absolut största fördelarna som du som kund får med ett kreditkort är:

 • Möjlighet till räntefria köp och delbetalningar.
 • Bonus och cashback som ger bra förmåner.
 • Bra som buffert för oförutsedda utgifter.
 • Billigt alternativ för mindre köp på kort sikt.
 • Rabatter och erbjudanden för trogna kunder.
 • Reseförsäkring och andra försäkringar.
 • Bättre överblick över din ekonomi.

Möjlighet till räntefria köp och delbetalningar

Med ett kreditkort så har du möjlighet att köpa nu men betala senare. Det köp som du gör kan också bli helt räntefritt om du väljer att betala hela summan som kommer att stå på din kommande faktura. Väljer du däremot att dela upp dina betalningar så kommer en räntekostnad att tillkomma. Olika kreditkort erbjuder olika lång tid för räntefria köp, som oftast så brukar detta gälla 45–60 dagar beroende på vilket kreditkort du väljer.

Ibland så är inte heller ekonomin den allra bästa men att räkningar och fakturor ändå ska betalas. Här har du möjlighet att kunna betala dessa fakturor med kreditkortet via betaltjänsten Betalo.

Företaget som har skickat dig fakturan får i sådana fall sina pengar omedelbart, fakturan betalas alltså på studs men du som kund får möjligheten att delbetala skulden. Fakturan betalas här med kreditkortets kreditbelopp och skulden hamnar på kreditkortsfakturan.

Här får du först den räntefria perioden för köp så som ditt kreditkort har och när din kreditkortsfaktura sedan kommer så väljer du själv om du vill delbetala skulden över flera månader eller om du vill betala hela summan.

Här behöver du dock vara säker på att du också kommer att kunna betala fakturan när det sedan väl är dags. Fakturan skjuts enbart fram och försvinner inte, dessutom så tillkommer räntekostnaden för det köp som du har gjort med kortet.

Bonus och cashback

Många kreditkort har ett bonusprogram eller ett cashbacksystem som ger dig bonuspoäng och återbäring på de köp som du gör med ditt kreditkort. Beroende på vilket kreditkort som man väljer så kan bonuspoängen fås inom en och samma butikskedja eller på samtliga köp som görs oavsett vart eller vad det är man handlar med kortet.

Dina bonuspoäng kan du sedan lösa in mot olika produkter, tjänster och ibland även till kontanter hos vissa kreditkortsutgivare. För många kunder så är just ett förmånligt bonusprogram en av de allra viktigaste sakerna när man väljer sitt kreditkort.

Är bonusprogrammet och återbäringen så pass bra för dig så kan det även vara värt att ha flera nischade kreditkort. Här behöver du först jämföra räntekostnader och avgifter och ställa det i jämförelse med vad du faktiskt får ut av att ha flera kreditkort innan du även bestämmer dig för detta.

Bra som buffert

Ett kreditkort med lägre räntekostnad kan alltid vara bra att ha om du skulle få oförutsedda utgifter, något som är betydligt vanligare än vad man kan tro. Exempel på oförutsedda utgifter kan vara akuta tandläkarbesök eller när bilen eller tvättmaskinen har gått sönder.

Billigt alternativ för mindre köp på kort sikt

Ett kreditkort med en bra räntekostnad kan även vara ett billigt alternativ. Din räntekostnad är individuell och bestäms efter din kreditvärdighet, precis så som det är vid alla andra lånetyper i Sverige idag. Det finns flera kreditkort som även är helt gratis, d.v.s. De har ingen fast årsavgift. Väljer du ett kreditkort utan årsavgift så kostar ditt kreditkort dig inget förrän du faktiskt börjar att använda det.

Gör du även mindre köp för några tusenlappar som inte behöver del betalas utan där hela summan kan betalas nästföljande månad så tillkommer inte heller någon räntekostnad.

Rabatter och erbjudanden

Många kreditkort har återkommande rabatter, erbjudanden och andra förmåner till sina kunder. Det är inte ovanligt att det är de nischade kreditkorten inom mat, drivmedel och shopping som ofta har riktigt bra och stadigvarande erbjudanden till sina kunder.

Även mera allmänna kreditkort som ofta ger bonuspoäng på dina samtliga köp har också bra återkommande rabatter eller erbjudanden till sina kunder.

Reseförsäkring och andra försäkringar

En reseförsäkring ingår i alla kreditkort som är utgivna i Sverige. Detta är en grundförsäkring som täcker avbeställningsskydd, försenat eller inställt flyg eller om ditt bagage skulle vara försenat eller om ditt bagage inte skulle komma överhuvudtaget.

Många kreditkort har även flera andra försäkringar som exempelvis leveransförsäkring, köpskyddsförsäkring, prisskyddsförsäkring, allriskförsäkring med mera och som också ingår i kortet.

Du får en bättre överblick över din ekonomi

Då samtliga dina köp samlas på en enda faktura så får du också en bra överblick på dina köp. Denna trygghet och säkerhet kan vara extra bra om du är någon som känner att du ofta gör spontan- och impulsköp med ditt kreditkort. På din personliga sida hos ditt kreditkortsföretag kan du enkelt och smidigt logga in och se över vilka köp som har gjorts, fakturor som ska betalas eller köp som du kan göra.

Det bästa kreditkortet på marknaden

Vad är då det absolut bästa kreditkortet för just dig? Här bör du se det kreditkort som är bäst för dig efter vad du har för särskilda behov och önskemål. Det finns alltså inget generellt svar vilket som är det bästa kreditkortet för alla då alla har olika ekonomiska förutsättningar och alla har olika önskemål med sitt kreditkort.

Välj kreditkort efter vart du kan få bästa möjliga räntekostnad. Fundera sedan över om du önskar ett specifikt bonusprogram eller inte.  Är du någon som gör mer eller mindre alla dina köp med ditt kreditkort så kan ett allmänt kreditkort vara bättre än ett nischat kort, detta då allmänna kreditkort ofta har bonusprogram för samtliga köp och där du även får mera återbäring i form av bonus och cashback.

Är du däremot någon som gör få köp med ditt kreditkort? Ja då är ett kort utan årsavgift att rekommendera. Då många kreditkort även har kostnader för kontantuttag och/eller påslag vid köp utomlands så är detta också bra att se över innan du väljer det som är det bästa kreditkortet för just dig.

Vanliga frågor och svar om kreditkort

Hur många kreditkort kan jag ha?

Du kan ha så många kreditkort som du önskar, under förutsättning att kreditkortsföretaget som du ansöker om kreditkortet hos även godkänner din ansökan. En god kreditvärdighet är som alltid grunden till att få sin ansökan godkänd.

Vart kan jag se hur många bonuspoäng jag tjänat in och vad jag kan lösa in dessa mot?

Detta kan du alltid göra på ditt kreditkortsföretags hemsida. Skulle du ändå ha svårt att finna dessa eller om du skulle ha några andra frågor eller funderingar så tveka inte att kontakta kreditkortsföretagets kundservice.

Kan jag höja kreditbeloppet på ett kreditkort?

Ja det kan man som oftast göra, det behöver vanligen ha gått minst 6 månader innan detta är möjligt. Anledningen till detta är att kreditkortsföretaget önskar se att du avbetalar ditt kreditkortslån så som ni också kommit överens om när du ansökte om kreditkortet.

Vilket är bästa kreditkortet om man gör många kontantuttag?

Här rekommenderar vi dig att välja ett kreditkort som har låg- eller ingen avgift för kontantuttag. Har kortet ett för dig väldigt attraktivt bonusprogram så kan det också vara värt att skaffa kortet trots en eventuell avgift för kontantuttag. Som alltid så behöver du också se över vilket kreditkort du kan få den lägsta räntekostnaden hos, detta gör du enkelt och smidigt genom att använda våra tjänster som gratis jämför kreditkort här på sidan.

Varför är lån utan UC möjligt men där inte kreditkort utan UC är möjligt?

Lånemarknaden för vanliga lån är betydligt större i Sverige än vad det finns kreditkortslån i Sverige. Då det finns flera banker och långivare som kan erbjuda olika typer av lån så använder sig dessa av flera olika kreditupplysningsföretag än enbart UC men också av andra kreditupplysningsföretag som exempelvis Creditsafe, Bisnode och Sergel med flera

När det istället gäller kreditkortslån så är marknaden och företagen färre till antalet och där det blivit så att alla dessa har valt att göra sina kreditupplysningar hos UC. En ytterligare anledning till detta kan även vara att UC:s kreditupplysningar är väldigt djupa och noggranna, vilket många kreditkortsföretag anser vara nödvändiga när de även kommer att kunna erbjuda väldigt goda villkor som exempelvis räntefria köp och lägre räntekostnader (än vid tex. Snabblån och sms-lån).

Man vill helt enkelt vara säkra på att man tar en så låg risk som möjligt när man godkänner ett kreditkortslån, man vill vara säkra på att den som får sitt kreditkort också kommer att kunna klara av att sköta det som man ska göra. På grund av detta så väljer man alltså att göra noggranna kreditupplysningar hos UC.

Vem kan få ett kreditkort?

Grundkraven hos de allra flesta kreditkortsföretagen är att du är minst 18 år, att du är svensk medborgare som bor i Sverige, att du ha en årsinkomst som överensstämmer med kreditkortsföretagets krav. Du får heller inte ha någon anmärkning hos Kronofogdemyndigheten. Utöver dessa allmänna krav så kan även ytterligare krav eller villkor förekomma, jämför kreditkort hos oss på förhand för att ta reda på dessa.

Kan man spärra ett kreditkort?

Ja, alla kreditkort kan spärras. Ditt kreditkortsföretag har en spärrservice för detta och där du antingen kan spärra kortet själv via företagets hemsida eller om du hellre föredrar att spärra ditt kort genom att ringa företagets kundservice.

Hur lång tid tar det innan jag får mitt kreditkort?

Efter att din ansökan har blivit godkänd så tar det som oftast enbart 2–3 bankdagar innan du får hem ditt kreditkort i brevlådan. Kortet är redo att användas omedelbart så fort du har fått ditt kreditkort hemskickat.

Varför måste jag identifiera mig med bank-ID eller mobilt-ID när jag ansöker om ett kort?

Detta måste göras för att ett kreditkortsföretag ska kunna se att du är just du och ingen annan. Identifiering via bank-ID eller mobilt-ID är till för kundens personliga säkerhet och trygghet. Vissa företag kan även begära dubbelverifiering, där du förutom identifiering via bank-ID eller mobilt-ID även kan få en SMS-kod skickad till dig och som måste anges när du ansöker om kreditkortet, även detta är till för att skydda dig.

Hur ansöker jag om ett kreditkort och när får jag svar på min ansökan?

Du ansöker enkelt och smidigt online här via vår hemsida, välj ut ett eller flera kreditkort som du har bestämt dig för här hos oss. Du kommer sedan att bli skickad vidare till där du fyller i uppgifterna för din ansökan. Allt görs via din dator eller din mobiltelefon på endast ett par minuter, du får som oftast svar på din ansökan på direkten. Samtliga kreditkort som du kan hitta hos oss står under kontroll av den svenska Finansinspektionen, detta gör att du som kund alltid kan känna dig trygg och säker oavsett vilket eller vilka kreditkort du än bestämmer dig för.