Vad blippa innebär och hur man blippar

Blippa vid betalningAtt ”blippa” sin betalning med sitt kreditkort är något som har blivit allt vanligare och populärare. Detta innebär att du som kund kan göra köp utan att behöva ange din pinkod. Det du gör är att du ”blippar” ditt kort mot en kortterminal.

För att förklara tydligare så skulle man kunna säga att tekniken fungerar i princip på likadant sätt som de flesta busskort gör idag.

De bästa kreditkorten 2024

  • Bästa shoppingkortet med rabatt i 300 e-butiker och räntefritt upp till 56 dagar. Ingen årsavgift. Effektiv ränta 21,55 % vid utnyttjad kredit på 30 000 kr återbetalt under 1 år (2024-01-01).
  • 9 försäkringar som reseförsäkring och allriskförsäkring ingår. Återbäring på onlineköp. Årsräntan för kredit är 16,9%. Effektiv ränta vid 20 000 kr är 17,73%. Årsavgift 195 kr (0 kr första året).
  • Poäng på allt du handlar överallt, kompletterande försäkringar och upp till 55 dagars räntefri kredit. Effektiv ränta 19,10% vid betalning med e-faktura och kredit på 20 000 kr. (2024-01-01).
  • Bästa resekortet med bonussystem, reseförsäkring och avbeställningsskydd. Ingen årsavgift. Den årliga räntan är 19,99% och den effektiva räntan per år är 21,93% vid utnyttjade av kredit.

Enkelt och smidigt betalsätt vid småköp

Att ”blippa” sitt köp är möjligt när du ska göra ett köp av vara eller tjänst för mindre summor. Just nu så ligger köpgränsen för ”blippning” på 200-250 kr per köp men då denna tjänst som sagt ökat starkt i popularitet så kan man också förvänta sig att köpgränsen successivt kommer att kunna öka längre fram.

Idag är omkring ca 15% av alla kortterminaler installerade med denna teknik, och expansionen sker hela tiden. Inom ett par år så vill tex. bankerna runt omkring i Sverige att hälften av alla transaktioner som görs även ska vara kontaktlösa genom att de också utförs med dessa nya kort.

Om du som kund skulle beställa ett nytt kreditkort, bankkort eller betalkort idag så kommer de alla med den nya tekniken NFC (Near Field Communication), detta visas genom att ditt kort har en symbol för trådlös internetuppkoppling, wifi.

Så blippar du när du ska betala

Just smidigheten med att betala via ”blippningen” är något som många kunder verkligen uppskattar. Du ”blippar” genom att hålla ditt kreditkort mot sidan av kortläsarens terminal tills dess att köpet har genomförts.

Om du enbart har ett kreditkort i tex. din plånbok och ska göra ett köp via ”blippning” så kan det räcka med att du håller plånboken mot sidan på kortläsarens terminal.

Skulle du däremot ha flera kreditkort i din plånbok som det går att ”blippa” med så kan du behöva ta ut aktuellt kreditkort för att kunna genomföra köpet, detta då kortterminalen annars kan ha svårt att göra köpet p.g.a. att du har flera andra kreditkort i plånboken med samma funktion.

Skulle du också vilja ”blippa” dina köp men att ditt kreditkort saknar denna blippfunktion? Kontakta din bank eller den långivare som du har ditt kreditkort hos så hjälper de dig att uppdatera ditt kreditkort så att du får ett kreditkort som du också kan ”blippa” med.

Fördelar med att blippa

Den allra största fördelen med att ”blippa” är just att ditt köp genomförs snabbt, smidigt och väldigt enkelt. För många kunder som kan ha svårt att komma ihåg sin pinkod eller som kanske har sämre syn för att kunna slå in sin pinkod så är köp genom att ”blippa” ytterligare stora fördelar.

Fördelarna med att du ”blippar” dina köp uppskattas även av andra än enbart av dig själv. Står du tex. i kön till kassan på Willys en fredagseftermiddag innan helg så är det såklart inte bara en fördel för dig som kund att köpet går snabbt och smidigt utan även för butikspersonal som för andra medmänniskor i samma kassakö.

Som alltid så är det viktigt att du som kund har bra uppsikt över ditt kort och att du även förvarar det på en trygg och säker plats.