Detta skiljer kreditkort, betalkort och kontokort

Skillnaden mellan kreditkort, betalkort och kontokort

Idag så finns det ett stort utbud av olika kreditkort, betalkort och bankkort i Sverige och det kan vara lättare sagt än gjort att veta skillnaden mellan alla dessa. För att hjälpa dig på traven så har vi gått igenom denna djungel av olika kort och för att bena ut vad som faktiskt skiljer dom åt. Är du redo? Bra, då börjar vi.

Ett kontokort är ett samlingsnamn på olika kort som du kan använda för att betala olika varor och tjänster med. Ett kontokort kan användas på samtliga inköpsställen som accepterar kontokortet som betalningsmetod, detta gäller både fysiska köp i exempelvis butik och vid onlineköp samt vid kontantuttag i uttagsautomat eller bank.

Kontokort i sig är indelade i tre olika typer av kort:

  • Bankkort
  • Betalkort
  • Kreditkort

Förutom att dessa kontokort skiljer sig åt rent allmänt sett så kan de även skilja sig åt när det gäller kortutgivarnas egna krav och villkor. Ett bankkort är idag exempelvis ett kort som främst används av många yngre än 18 år och där själva kortet är direkt kopplat till innehavarens bankkonto. Detta kort kan enbart användas för kontantuttag och för köp upp till det belopp som finns på det kopplade bankkontot.

De kontokort som har desto flera möjligheter och som även kan skilja sig mera markant åt är de olika betalkorten och kreditkorten. Låt oss börja med den största skillnaden mellan de två åt. Ett kreditkort är ett kort där du betalar på kredit, detta innebär att du lånar pengar från en bank eller en kreditgivare. Du ansöker om ditt kreditkort online och där du vid din ansökan får ange hur mycket pengar du vill låna. Du får i stort sett alltid svar på din ansökan omedelbart, om din ansökan beviljas så skickas ditt kreditkort hem till dig med posten. Du kommer sedan månadsvis att få avbetala ditt kreditkortslån med amortering och ränta. Då en ansökan om kreditkort även innebär en ansökan om ett lån så tas enligt vår svenska lag också alltid en kreditupplysning.

Med ett betalkort så lånar du inte några pengar. När du betalar med ditt betalkort så dras istället pengarna direkt från ditt bankkonto som betalkortet är kopplat till. Även med ett betalkort så görs en obligatorisk kreditupplysning, trots att man inte lånar några pengar med ett betalkort så görs detta p.g.a. att man har möjlighet att betala mot månatlig faktura.

6 bra kreditkort just nu

  • Bästa shoppingkortet med rabatt i 300 e-butiker och räntefritt upp till 56 dagar. Ingen årsavgift. Effektiv ränta 21,55 % vid utnyttjad kredit på 30 000 kr återbetalt under 1 år (2024-01-01).
  • 9 försäkringar som reseförsäkring och allriskförsäkring ingår. Återbäring på onlineköp. Årsräntan för kredit är 16,9%. Effektiv ränta vid 20 000 kr är 17,73%. Årsavgift 195 kr (0 kr första året).
  • Poäng på allt du handlar överallt, kompletterande försäkringar och upp till 55 dagars räntefri kredit. Effektiv ränta 19,10% vid betalning med e-faktura och kredit på 20 000 kr. (2024-01-01).
  • Bästa resekortet med bonussystem, reseförsäkring och avbeställningsskydd. Ingen årsavgift. Den årliga räntan är 19,99% och den effektiva räntan per år är 21,93% vid utnyttjade av kredit.

Fler skillnader mellan kreditkort och betalkort

Med både ett kreditkort och ett betalkort så får du som kortinnehavare en faktura en gång i månaden. På fakturan så redovisas alla de köp som man har gjort under den gällande perioden med sitt kort. Du har här alltså möjligheten att betala fakturan i efterhand med både ett kreditkort och ett betalkort.

Med ett kreditkort kan du sedan välja att dela upp din betalning med en ränta som vanligtvis ligger på mellan 5%-25% beroende på vilken kortutgivare du har ditt kreditkort hos. Om du väljer att betala hela skulden på en gång, d.v.s. hela summan som står på den kommande fakturan, så slipper man även betala någon räntekostnad till kortutgivaren. Väljer man att betala hela summan på en gång så blir alltså köpet helt räntefritt. Väljer man istället att dela upp sin betalning så tillkommer både amorteringskostnad och räntekostnad.

Med ett betalkort så har du inte möjlighet att dela upp dina betalningar, utan när månadsfakturan väl kommer så måste det totala beloppet alltid betalas.

Rabatter, försäkringar och andra erbjudanden

Då man med ett kreditkort lånar pengar av en bank eller kreditgivare så har också kreditkorten vanligtvis än flera förmåner än vad ett betalkort har. Tack vare den stenhårda konkurrens som råder mellan banker och kreditgivare och där de slåss åt sinsemellan för att få dig som kreditkortskund så försöker man dessutom locka med ytterligare kundförmåner.

Detta gäller alltså utöver de ofta riktigt bra bonusprogrammen. Alla kreditkort har exempelvis en reseförsäkring som ingår i kortet, detta gäller oberoende av vilket kreditkort du än väljer. Utöver reseförsäkringen så kan ett stort antal av andra försäkringar också ingå i kortet. I vissa kreditkort så ingår exempelvis köpskydd, leverans- och allriskförsäkring och köpskydd, för att enbart nämna några försäkringar som kan ingå i ett kreditkort.

Allt från hotellrabatter, biocheckar, gratis entré till nöjesparker till gratis kaffe och kanelbulle på bensinstationen du har kreditkortet hos med mera, är bara några av alla de saker som kreditkortskunder ofta får ta del av. Då man med ett betalkort som sagt inte lånar några pengar av någon bank eller kreditgivare så är det ytterst sällan som några extra förmåner som dessa ovan nämnda ingår.

Finns det några nackdelar med kreditkort eller betalkort?

Även om det finns mängder av bra fördelar med både kreditkort och betalkort så finns det ändå vissa nackdelar att vara uppmärksammad på. För betalkorten så finns det inte lika mycket att se upp med som med kreditkorten. Det enda egentligen att tänka på med ett betalkort är att man inte överkonsumeras så pass så att man inte har pengar på kontot som täcker den faktura som ska betalas nästföljande månad. Detta såklart enbart om man väljer att utnyttja att köpa mot månadsfaktura. Som alltid så kan köpet annars göras direkt med ett betalkort och där summan dras omedelbart från kontot.

Ett kreditkort skiljer sig ifrån ett betalkort på så vis att det lånade kreditbeloppet kan vara en aning för lättillgängligt för många personer. Detta kan locka till överkonsumtion och att man handlar mera än vad man egentligen har råd med. Ett kreditkort kan också locka till att man del betalar sina köp oftare än vad man borde eller vad man har råd med. Det kan vara lockande att betala minsta möjliga summa månadsvis för att istället lägga sina pengar på andra saker. Med delbetalningar så tillkommer även en amorteringskostnad och en räntekostnad som kan bli dyrt i längden precis som det kan skapa ett osunt köpbeteende.

Välj det typ av kontokort som passar dig bäst

Det är viktigt att välja ett kreditkort eller betalkort som passar just dig och din privatekonomi. För någon så kan exempelvis ett nischat kreditkort med ett bra bonusprogram vara helt rätt för, medan det för någon annan passar betydligt bättre med ett vanligt betalkort. Här är alltså det rätta svaret att först fundera på saker som:

  • Har du råd med ett kreditkort? Eller är ett betalkort kopplat till ditt bankkonto det bästa alternativet för dig? Gör upp en hållbar och bra budget och se vad som passar din privatekonomi allra bäst.
  • Hur ser dina köpvanor och ditt köpbeteende ut? Välj efter det som passar din vardag bäst. Handlar du ofta i en och samma matbutik? Tankar du bilen på ett och samma tankställe? Detta är några vanliga exempel på vardagsinköp där det är värt att se över vilka eventuella bonusprogram som kan passa perfekt för dig.
  • Oavsett vilket kort du än är intresserad av, glöm inte att jämföra alla kort här hos oss och se även över vart du exempelvis kan få lägst räntekostnad, bra räntefria köp, förmånliga rabatter och även övriga bra villkor för ditt kort.
  • Är kortet verkligen nödvändigt för dig? Ett kontokort ska ses som en bra tillgång i din vardag och inte något som ska användas till onödiga inköp.
  • Se över din kreditvärdighet innan du ansöker om ditt kreditkort eller betalkort. Försök att göra allt för att förbättra din kreditvärdighet, detta kommer alltid att göra att du kan få bättre villkor för ditt kort.

Har du frågor eller funderingar kring ett särskilt kreditkort eller betalkort så är det alltid bäst att kontakta företaget eller banken som ger ut kortet innan man ansöker. Detta är alltid att rekommendera då du annars kan skicka in en ansökan helt i onödan, vilket enbart leder till att en kreditupplysning tas samt att din kreditvärdighet också försvagas.

Vanliga frågor och svar om skillnader mellan kreditkort, betalkort och bankkort!

Finns det någon åldersgräns för att få kreditkort, betalkort och bankkort?

För kreditkort och betalkort så behöver man vara minst 18 år fyllda för att kunna bli beviljad sitt kort. För bankkort så har många svenska banker idag tagit bort sina åldersgränser, detta gör att det hos många banker är helt upp till dig som förälder om när du anser ditt barn vara moget nog för att få ha sitt eget bankkort.

Kan man ha både kreditkort och betalkort?

Ja det kan man ha. Jämför alla de olika kort och kortutgivare som du kan hitta här hos oss och ansök direkt via vår hemsida. Att jämföra kontokort ger dig bättre chanser att få din kortansökan beviljad, dessutom så ger det dig också bättre chanser att spara pengar och tid.

Kan jag betala en betalkortsfaktura med mitt kreditkort och tvärtom?

Ja det kan du göra. För att detta ska vara möjligt så behöver du ha ett kreditbelopp som täcker kostnaden för betalkortsfakturan. Om du istället betalar en kreditkortsfaktura med ditt betalkort så behöver du ha ett belopp på ditt kopplande bankkonto som täcker kostnaden för kreditkortsfakturan.

Kan det vara värt att ha två olika kreditkort?

Ja det kan det vara. Ett exempel på när detta är att rekommendera är när olika kreditkort har olika bra bonusprogram som du känner att båda två skulle passa dig perfekt.

Kan det vara värt att ha två olika betalkort?

Fördelarna är inte lika stora som att ha två olika kreditkort, men kan ändå vara värt det om korten exempelvis har olika avgifter och kostnader.

Kan man handla vad man vill med sitt kort oavsett om man har kreditkort eller betalkort?

Ja det kan man göra, enda förutsättningen här är att man har ett kreditbelopp på sitt kreditkort som täcker det som man vill köpa med sitt kreditkort. Med ett betalkort så gäller samma sak, d.v.s. Att du behöver du ha nog med pengar på ditt kopplade bankkonto för det som du önskar handla med ditt betalkort.

Hur går ansökningsprocessen till för kreditkort och betalkort?

Du kan ansöka om båda korten online. Du ansöker via din dator, mobil eller surfplatta. Du skickar in din ansökan genom att välja kortutgivare här hos oss. Efter att du har valt kortutgivare så kommer du att få fylla i dina personuppgifter, din ansökan avslutas med att du får verifiera dig via ditt bank-ID eller ditt mobila-ID. Du får i stort sett alltid svar på din ansökan omedelbart, efter några bankdagar så får du hem ditt kort i brevlådan. Kortet är redo att användas på en gång.

Hur många kreditkort och betalkort kan man ha?

Du kan ha så många som banken eller kreditgivaren tillåter. Detta avgörs vid din ansökan och är helt beroende på din kreditvärdighet. Det är dock inte att rekommendera att ha ett stort antal olika kreditkort och betalkort, då detta kan leda till osunda köpvanor och onödiga inköp som man egentligen inte har råd med. Välj istället max. 1–2 av antingen enbart kreditkort, betalkort eller med en kombination av de båda.

Är det kreditupplysningsföretagen som godkänner eller avslår ansökningar om korten?

Nej det är det inte. Det är alltid bankerna och kortutgivarna själva som bestämmer om de ska godkänna en ansökan eller inte. Deras beslut grundas dock alltid på informationen som man får ifrån kreditupplysningsföretagen.

Är det lika svårt att få ett kreditkort som det är att få ett betalkort?

Det görs en kreditupplysning både när man ansöker om ett kreditkort som när man ansöker om ett betalkort. Dock så lånar man pengar när man ansöker om ett kreditkort, detta gör man inte när man ansöker om ett betalkort. På så vis så är det ofta svårare att få igenom en ansökan om kreditkort än vad är att få igenom en ansökan om betalkort.

Är ett kreditkort eller ett betalkort bäst att använda när man är utomlands?

Det finns både kreditkort och betalkort som passar alldeles utmärkt att använda när man befinner sig utomlands. Om du gör många köp med ditt kort så kan det vara bra att välja ett kort som har låg- eller ingen avgift för valutapåslag. Gör du många kontantuttag så kan det även här vara värt att välja ett kort som har lägre avgift- eller ingen avgift för detta. Skulle ditt val falla på ett kreditkort så kan ett kort med ett bra bonusprogram som ger dig bonuspoäng på samtliga inköp också vara ett bra alternativ. Det viktigaste är att du funderar på hur dina köpvanor ser ut när du är utomlands och att du gör ditt val av kort efter detta. Jämför också kort på förhand hos oss innan du bestämmer dig för att skicka in din ansökan.

Kan man blippa sina köp med både kreditkort och betalkort?

Ja det kan man göra. Både kreditkorten och betalkorten måste dock ha symbolen för trådlösa betalningar (wifi-symbol) för att detta ska vara möjligt.