Hur fungerar kreditkort?

Hur fungerar ett kreditkort

Ett kreditkort kommer med en mängd fördelar och vanligtvis även med en hel del trevliga förmåner, men hur fungerar ett kreditkort egentligen?

Vi reder ut allt du någonsin behöver veta om kreditkort och hur ett kreditkort fungerar här hos oss. Ta gärna del av all information som du får här på sidan då detta kommer att hjälpa dig att hitta ett förmånligt kreditkort som passar just dina behov.

De 6 bästa kreditkorten just nu

 • Bästa shoppingkortet med rabatt i 300 e-butiker och räntefritt upp till 56 dagar. Ingen årsavgift. Effektiv ränta 21,55 % vid utnyttjad kredit på 30 000 kr återbetalt under 1 år (2024-01-01).
 • 9 försäkringar som reseförsäkring och allriskförsäkring ingår. Återbäring på onlineköp. Årsräntan för kredit är 16,9%. Effektiv ränta vid 20 000 kr är 17,73%. Årsavgift 195 kr (0 kr första året).
 • Poäng på allt du handlar överallt, kompletterande försäkringar och upp till 55 dagars räntefri kredit. Effektiv ränta 19,10% vid betalning med e-faktura och kredit på 20 000 kr. (2024-01-01).
 • Bästa resekortet med bonussystem, reseförsäkring och avbeställningsskydd. Ingen årsavgift. Den årliga räntan är 19,99% och den effektiva räntan per år är 21,93% vid utnyttjade av kredit.

Kreditkort och kreditgräns

Ett kreditkort ansöker du om online genom att välja ut ett eller flera kreditkort här på vår sida. När du ansöker om ditt kreditkort så får du även ange vilket belopp som du vill att ditt kreditkort ska vara laddat med, detta belopp kallas för kreditgräns. Din kreditgräns är med andra ord den summa pengar som du har möjlighet att handla för med kortet eller att ta ut i rena kontanter i en bank eller i en uttagsautomat.

Med ett kreditkort så får man en gång i månaden en faktura för de köp som man har gjort med sitt kort. Fakturan kan sedan antingen skickas hem till dig i brevlådan eller så kan du välja att få din faktura månadsvis till dina personliga sidor hos kreditkortsföretaget.

Vissa kreditkortsföretag har även sin egen app som du kan ladda ner till din mobiltelefon och där och se dina fakturor, inköp, hur stor del av kreditgränsen som är nyttjad och hur mycket av kreditgränsen som du har kvar med mera

Med ditt kreditkort så kan du antingen välja att betala hela beloppet som står på din faktura eller att delbetala beloppet månadsvis tills dess att den är helt betald. Om du väljer att betala hela beloppet direkt så tillkommer inte någon räntekostnad överhuvudtaget. Det är också väldigt vanligt att många kreditkort erbjuder en helt räntefri period, vanligtvis under 40–55 dagar.

Hur fungerar kreditkort och vad har de för fördelar?

Hur fungerar ett kreditkort när det gäller olika förmåner att kunna ta del av? Ja ditt kreditkort kan ofta redan från start när du införskaffar det vara smockat med saker som rabatter, erbjudanden, försäkringar, räntefria perioder eller s.k. cashback.

När det gäller rabatter, erbjudanden och försäkringar så ingår dessa som sagt redan i många kreditkort och där du bäst tar reda på vilka som ingår i ditt kreditkort genom att se över vår information här på hemsidan eller alternativt att direkt se över detta på kreditkortsföretagets hemsida. Har kreditkortsföretaget en egen app så kan du också där enkelt se vilka förmåner som ingår i ditt kreditkort. De vanligaste fördelar med ett bra kreditkort ger dig:

 • Rabatter och erbjudanden på allt från resor, mat, drivmedel, shopping i butik eller online med mera
 • En reseförsäkring ingår i samtliga kreditkort som är utgivna i Sverige. Det är dock vanligt att många andra försäkringar kan ingå i ditt kreditkort, vissa kreditkort är till och med nischade för att kunna erbjuda många bra trygghetsförsäkringar.
 • Alla kreditkort som du kan hitta här på vår hemsida erbjuder dig att handla räntefritt under viss period, 40–55 dagar erbjuds ofta. Med ett kreditkort kan du helt enkelt välja att handla nu men att betala senare.
 • Cashback är en form av återbäring som du kan få på ditt kreditkort. Det är inte alla kreditkort som kan erbjuda cashback och när det erbjuds så kan det också variera i hur många % du får i återbäring hos olika kreditkortsföretag. Vissa företag erbjuder cashback för dina samtliga köp oavsett var du gör dom någonstans medan andra endast erbjuder dom inom en särskild kedja eller på särskilt utvalda butiker. Kontanter, drivmedel, mat, del- eller helbetalning av flygresa, hotellnätter eller andra produkter och tjänster är vad du oftast kan lösa in din cashback till.
 • Du kan välja att göra en saldoöverföring av kontanter från ditt kreditkort till ditt bankkonto om behovet skulle finnas.
 • Det finns flera kreditkort som är gratis på så vis att de inte har någon årsavgift. Även om kreditkortet har en årsavgift så kan det många gånger vara värt detta ändå om kortet skulle vara laddat med flera förmåner som du också vill kunna ta del av.

Välj ett kreditkort som passar dina önskemål och behov

Då det finns så många olika kreditkort på marknaden där många också är särskilt nischade mot en särskild produkt eller tjänst, så blir det även än viktigare att jämföra kreditkort på förhand.

Fundera på vad som är viktigt för dig och vad det är du vill ska ingå i ditt kreditkort. En lägre effektiv räntekostnad är alltid viktigt men utöver detta så kan behov och önskemål variera stort från kund till kund. För barnfamiljen så kanske bra rabatter och erbjudanden på en stor matkedja är det allra viktigaste medan det för någon annan som reser mycket i arbetet hellre värdesätter rabatter på flygresor eller återbäring på drivmedel.

Så ansöker du om ett kreditkort

 • Din ansökan går alltid till på samma vis och tar endast ett par minuter. Du väljer först och främst det kreditkort som du är intresserad av genom att klicka dig in på deras annons här på vår hemsida.
 • Fyll i de uppgifter som efterfrågas av kreditkortsföretaget.
 • Till sist så får du signera din ansökan med ditt BankID eller ditt mobila BankID. Klart.

Får du din ansökan accepterad så får du hem ditt kreditkort i brevlådan på som oftast 2–3 bankdagar. Kortet är klart att användas så fort som du har det i handen.

Kostnader och avgifter för kreditkort

Hur fungerar ett kreditkort när det gäller olika kostnader och avgifter? Det är svårt att ge ett enda direkt svar på detta då kostnader och avgifter skiljer alla kreditkort åt. Det finns exempelvis kreditkort som inte har någon årskostnad överhuvudtaget medan det finns andra kreditkort som kostar några hundralappar upp till som mest någon tusenlapp.

Även avgifter skiljer kreditkorten åt. Det finns några få kreditkort utan avgift för uttag av kontanter alls medan många kreditkort tar ut en avgift av ca 35–40 kr för varje uttag som görs. En avgift för valutapåslag förekommer också på många kreditkort vid köp utomlands. Oftast ligger avgiften på runt ca 1,50%-1,75% per köptillfälle, det finns vissa få kreditkort som inte har någon avgift alls för valutapåslag.

Finns det några risker med kreditkort?

För vissa så kan ett kreditkort medfölja risker som att man använder delar av sin kreditgräns på spontaninköp eller till nöjeskonsumtion. Det kan också finnas de som glömmer att ett kreditkortslån också ska avbetalas varje månad till kreditkortsföretaget.

Ansök enbart om ett kreditkort om du vet om att du verkligen kommer att klara av att hantera det. Du behöver också veta om att du klarar av att göra fakturabetalningarna varje månad.