Räntefri kredit med kreditkort – Så här fungerar det

Räntefri kredit med kreditkort

När du väljer ett eller flera av de kreditkort som du kan hitta här på vår hemsida så får du alltid möjlighet att handla med räntefri kredit. En räntefri kredit med kreditkort kan variera mellan de olika företagen som givit ut kortet, just därför så är det alltid viktigt att du läser igenom all vår jämförelse av bra kreditkort här på sidan innan du bestämmer dig för vilket du önskar ansöka om.

När det gäller räntefri kredit med kreditkort, så här fungerar det när det gäller detta, först och främst så kräver det att du verkligen har ett kreditkort som du faktiskt kan handlar på kredit med. När du sedan vill handla en produkt eller en tjänst med ditt kreditkort så nyttjar du en del av den kreditgräns som du blivit beviljad när du ansökte om ditt kreditkort.

Samtliga köp som du gör med ditt kreditkort samlas sedan på en faktura som antingen skickas hem till dig med post eller som du kan se inne på dina personliga sidor hos kreditkortsföretaget. Har ditt kreditkortsföretag en egen app så kan du som oftast och se din månadsfaktura även här.

De 6 bästa kreditkorten just nu

  • Bästa shoppingkortet med rabatt i 300 e-butiker och räntefritt upp till 56 dagar. Ingen årsavgift. Effektiv ränta 21,55 % vid utnyttjad kredit på 30 000 kr återbetalt under 1 år (2024-01-01).
  • 9 försäkringar som reseförsäkring och allriskförsäkring ingår. Återbäring på onlineköp. Årsräntan för kredit är 16,9%. Effektiv ränta vid 20 000 kr är 17,73%. Årsavgift 195 kr (0 kr första året).
  • Poäng på allt du handlar överallt, kompletterande försäkringar och upp till 55 dagars räntefri kredit. Effektiv ränta 19,10% vid betalning med e-faktura och kredit på 20 000 kr. (2024-01-01).
  • Bästa resekortet med bonussystem, reseförsäkring och avbeställningsskydd. Ingen årsavgift. Den årliga räntan är 19,99% och den effektiva räntan per år är 21,93% vid utnyttjade av kredit.

Vad betyder räntefri kredit?

Då det finns så många olika aktörer på marknaden som alla försöker överträffa varandra med olika typer av bra erbjudanden, detta kan göra att man som kund ibland kan ha svårt att hänga med vad som verkligen gäller och vad som faktiskt är bra och inte.

En sådan sak kan just den räntefria krediten vara, särskilt eftersom olika företag erbjuder olika villkor gällande räntefri kredit. Så vad betyder räntefri kredit egentligen? Kort sammanfattat så innebär det att du kan handla det du önskar nu redan idag om du skulle vilja men att du istället kan betala detta den nästföljande månaden.

Väljer du att betala hela summan som står på din faktura så blir ditt köp helt räntefritt. Väljer du istället att delbetala din faktura, som du också alltid har möjlighet till, så tillkommer alltid en räntekostnad. Din räntekostnad bestäms alltid individuellt efter att kreditkortsföretaget har gjort en kreditupplysning hos UC (Upplysningscentralen).

Räntefri kredit med kreditkort mellan 30-56 dagar

Du som kund har möjlighet att kunna nyttja en räntefri kredit med kreditkort upp till ett visst antal dagar hos det kreditkortsföretag som du beslutar dig för. Denna tidsperiod kan alltid variera mellan de olika företagen och där vissa företag kan erbjuda räntefri kredit upp till 30 dagar medans det hos vissa kan erbjudas en räntefri kredit med kreditkort i upp till 56 dagar, men vad innebär egentligen räntefri kredit i låt oss säga upp till 30 dagar?

Låt oss ta ett exempel:

Du gör ditt första köp med ditt kreditkort den 3:e maj och du gör sedan ytterligare 10 köp med ditt kort under maj månad. Din månadsfaktura kommer som senast mellan den 15:e-20:e i nästföljande månad, i detta exempel så säger vi att den kommer till dig den 15:e juni och med ett sista betalningsdatum den sista juni. Ditt räntefria köp räknas alltid från det första köpet som har gjorts under den aktuella perioden och som i exemplet max. 30 dagar framåt.

Du gjorde ditt första köp med ditt kreditkort den 3:e maj, detta innebär att ditt köp kommer att vara räntefritt till den 3:e juni och på alla köp därefter så kommer ränta att tillkomma på de köp som görs. Kom ihåg att köpet enbart blir räntefritt om betalar den hela kostnaden som står på fakturan, väljer du istället att delbeta fakturan så tillkommer alltid den individuella räntekostnaden.

Viktigt att också hålla koll på är ditt kreditkorts fakturaperiod. Det är inte säkert att ditt kreditkort har hela fakturamånader (1:a-31:a i var månad) som sin fakturaperiod. Detta kan variera stort mellan de olika företagen och där ett företag kan ha sin fakturaperiod från den 10:e varje månad till den 9:e i nästföljande månad, en annan kan ha från den 15:e i varje månad och till den 14:e i nästföljande månad, osv. Kom alltid ihåg att se över detta på förhand.

Här är det också väldigt vanligt att många kreditkortsföretag kan använda, låt oss säga ”upp till 50 dagar i räntefri kredit” som ett led i sin marknadsföring och för att kunna locka nya kunder. Företaget kan exempelvis ha sin fakturaperiod från den 10:e i varje månad och där de börjar räkna den räntefria krediten från just detta datum och till förfallodatumet i månaden efter, som oftast den 28:e i varje månad. Se över alla villkor på förhand så att du alltid vet vad som gäller hos det kreditkortsföretag som du också är intresserat av.

Så ansöker om ditt kreditkort med räntefri kredit

När du väl har bestämt dig för att ansöka om ett kreditkort som du har hittat här på vår hemsida så är din ansökan alltid lika enkel och smidig, oavsett vilket kreditkort du än väljer:

  • Klicka dig in på det kreditkort som du har valt här på sidan.
  • Fyll i de uppgifter som efterfrågas.
  • Signera din ansökan med ditt BankID eller ditt mobila BankID.

Från början till slut så tar din ansökan som högst ett par minuter att fylla i. Hos vissa kreditkortsföretag så får du svar på direkten, på skärmen eller via E-post. Behövs en noggrannare kontroll från företagets sida så kan det ta upp till max. någon dag innan du får svar på din ansökan. Vid en godkänd ansökan så får du ditt kort hemskickat i brevlådan och du kan börja att använda det på en gång om du skulle vilja.

Att ansöka tidigt i veckan underlättar alltid för att du både ska få snabbt svar på din ansökan och även för att du ska hinna få ditt kort i handen under en och samma vecka. Har du frågor eller funderingar kring din ansökan eller kring det kreditkort som du har valt ut så hör alltid av dig direkt till företagets kundtjänst för att få snabba svar på dina frågor.

Kreditkort med flera förmåner

Den räntefria krediten kan vara lockande för många kunder, men där du som kund alltid behöver vara nogrann med att läsa de finstilta villkoren, precis så som vi har varit inne på sedan tidigare.

Utöver detta så finns det ytterligare saker att ta i beaktande när man ska välja kreditkort. Räntekostnaden är definitivt en sådan sak. Man behöver alltid komma ihåg att ett kreditkort ska ses för vad det egentligen är, ett lån, som alltid ska betalas tillbaka till kreditkortsföretaget. Just därför så är det viktigt att du också jämför kreditkortens räntekostnader här hos oss innan du bestämmer dig för ett kreditkort. Ju lägre räntekostnad desto billigare blir också ditt kreditkortslån.

Utöver detta så är det också värt att se över om ditt kreditkort har ett bonusprogram som intresserar dig. Här finns massor av olika bonusprogram anpassade efter olika intresseområden som exempelvis resor, shopping, mat, bensin m.m.

Många kreditkort har också en eller flera bra försäkringar som ingår i kortet. I alla kreditkort som är utgivna i Sverige och som du kan hitta här hos oss så ingår alltid en reseförsäkring men utöver denna så kan som sagt många andra bra försäkringar också ingå. Om trygghet och säkerhet är extra viktigt för dig så kom alltid ihåg att se över vilka försäkringar som ingår i de olika korten.

Tänk på detta innan du ansöker om ditt kreditkort

Kom alltid ihåg att jämföra kreditkort här hos oss, allt för att du ska kunna hitta ett kreditkort till en lägre räntekostnad och som passar dina önskemål. Ett kreditkort är något som kan användas som en bra buffert vid plötsliga utgifter och som även är ett billigt lån när man nyttjar lägre summor av kreditgränsen och där fakturorna betalas på högst ett par månader.

Känner du däremot med dig att du kan få svårt att hantera den frihet och lätthanterlighet som ett kreditkort innebär så är det däremot bättre att avstå att ansöka om ett kreditkort överhuvudtaget. Detsamma gäller även om du har en ansträngd ekonomi och där du redan har svårt att få pengarna att räcka till månadens alla räkningar.