Betalningsskydd Kreditkort

Betalningsskydd för kreditkort

Som en extra trygghet och säkerhet så kan det vara bra att ha ett betalningsskydd aktiverat på sitt kreditkort. Ett betalningsskydd, eller låneskydd som det också kan kallas, är en försäkring som träder i kraft om du skulle bli arbetslös eller sjukskriven.

Ett betalningsskydd kan antigen redan ingå i ditt kreditkort när du tecknar ditt kreditkortslån eller så kan du köpa till detta som en bra tilläggsförsäkring.

Det finns dock en hel del saker som man behöver tänka på och veta när det gäller betalningsskydd. För att hjälpa dig på vägen så har vi också samlat all matnyttig information ihop med alla övriga saker som är värda att veta gällande betalningsskydd här på vår hemsida.

De bästa kreditkorten 2024

  • Bästa shoppingkortet med rabatt i 300 e-butiker och räntefritt upp till 56 dagar. Ingen årsavgift. Effektiv ränta 21,55 % vid utnyttjad kredit på 30 000 kr återbetalt under 1 år (2024-01-01).
  • 9 försäkringar som reseförsäkring och allriskförsäkring ingår. Återbäring på onlineköp. Årsräntan för kredit är 16,9%. Effektiv ränta vid 20 000 kr är 17,73%. Årsavgift 195 kr (0 kr första året).
  • Poäng på allt du handlar överallt, kompletterande försäkringar och upp till 55 dagars räntefri kredit. Effektiv ränta 19,10% vid betalning med e-faktura och kredit på 20 000 kr. (2024-01-01).
  • Bästa resekortet med bonussystem, reseförsäkring och avbeställningsskydd. Ingen årsavgift. Den årliga räntan är 19,99% och den effektiva räntan per år är 21,93% vid utnyttjade av kredit.

Vad ingår i ett betalningsskydd kreditkort?

Betalningsskyddet är till för att delvis täcka de kostnader som du kan ha om du skulle bli av med ditt arbete eller om du skulle bli sjukskriven. Försäkringen för betalningsskydd täcker med andra ord en del av de kostnader som du har på dina fakturor på ditt kreditkort. Betalningsskyddet gäller även om du avlider, försäkringen betalar då som oftast direkt den resterande delen av skulden som återstår på kreditkortslånet.

  • Då det kan skilja stort mellan de olika kreditkortsföretagens villkor för betalningsskydd så behöver man vara noggrann med att också jämföra allt detta på förhand. Hittar du inte informationen som du söker på kreditkortsföretagets hemsida så kontakta deras kundtjänst för att få svar på alla de frågor eller funderingar som du kan tänkas ha.
  • Försäkringen täcker inte inkomstbortfall som är orsakat på eget bevåg när det gäller arbete, som exempelvis om du säger upp dig från ditt arbete eller vid tjänstledighet. Om du har blivit uppsagd från ditt arbete så är det också vanligt att du hos många kreditkortsföretag behöver ha varit utan arbete ett visst antal dagar i sträck.
  • Vid sjukskrivning så behöver du vara 50%-100% sjukskriven för att försäkringen ska gälla. Vilken procentsats som gäller beror helt på vilket kreditkortsföretag som du är kund hos. Det är även här vanligt att du behöver ha varit sjukskriven under ett visst antal dagar i sträck för att försäkringen ska gälla.
  • Betalningsskyddet gäller enbart för dig som är trygghetsanställd, skulle du däremot vara egenföretagare så behöver du istället köpa ett separat betalningsskydd som är särskilt avsett för företagare.

Så mycket kan ditt betalningsskydd ge dig

Hur stor del av fakturakostnaderna som täcks på ditt kreditkortslån varierar även det beroende på vilket kreditkortsföretag som du har valt. Det är dock inte ovanligt att ett betalningsskydd kan ersätta dig med 10%-15% av din utestående skuld.

Om försäkringen ger dig ersättning så lämnas denna från första dagen som du blivit ofrivilligt arbetslös eller sjukskriven. Vid dödsfall så kan försäkringen ersätta hela din utestående skuld så som vi varit inne på tidigare, vissa betalningsskydd kan även reducera eller helt lösa skulden även vid allvarlig sjukdom.

Det finns även betalningsskydd som ersätter dig i ett visst antal månader eller under hela tiden som du är arbetslös, skadad eller sjukskriven. Har man ett betalningsskydd som täcker hela perioden så kan exempelvis ett kreditkortslån på 10 000 kr (räknat från första skadedagen) och med 10% ersättning ge dig 1000 kr tillbaka- eller i reducerad skuld per månad. Är du utan arbete, skadad eller sjukskriven i 10 månader så kommer således försäkringen också till slut att täcka hela det ursprungliga lånebeloppet på 10 000 kr.

Förutom att betalningsskyddet ger dig själv en ökad trygghet i din vardag så ger den också din partner, barn och familj en betydligt tryggare grund att stå på om du ofrivilligt skulle bli av med ditt arbete, om du skulle bli långvarigt sjukskriven eller om du skulle avlida.

Vad kostar ett betalningsskydd?

Det är vanligt att ett betalningsskydd kreditkort kostar en särskild procentsats av den utestående skulden varje månad. Även här så skiljer sig denna procentsats åt mellan företag till företag, så kom också här ihåg att jämföra dessa kostnader på förhand.

Det är annars vanligt att procentsatsen ligger kring ca 0,6%-0,8% för betalningsskydd hos olika kreditkortsföretag. Om procentsatsen skulle ligga på 0,6% och det ursprungliga lånebeloppet fortsatt är detsamma som i exemplet här ovan (10 000 kr) så blir den månatliga kostnaden för betalningsskyddet 60 kr.

Kan alla teckna ett betalningsskydd kreditkort?

Grunden för att du ska kunna teckna ett betalningsskydd kreditkort är att du först och främst får ditt kreditkortslån beviljat. Detta kräver att du är minst 18 år fyllda, inte har några betalningsanmärkningar eller anmärkning med- eller utan skuld hos Kronofogden. Du behöver även vara svensk medborgare och folkbokförd i Sverige. Inte så sällan så finns även ett visst inkomstkrav hos de olika kreditkortsföretagen.

Utöver detta så finns även vissa andra krav som behöver uppfyllas. Det är vanligt att många kreditkortsföretag erbjuder betalningsskydd upp till en viss ålder, många företag har 60 år som sin övre gräns. Det är även vanligt att vissa betalningsskydd tillåter dig att enbart ha fått ersättning från Försäkringskassan under viss tid, max. 10 ersättningsdagar under det senaste året är ett vanligt förekommande krav.

Du behöver även ha en anställning hos en arbetsgivare med ett visst minst antal arbetade timmar per månad, krav och villkor varierar mellan de olika företagen så missa inte att se över även detta.

När du tecknar ditt betalningsskydd så får du inte på förhand ha vetskap om sjukdom eller skada som kommer att resultera i att du behöver sjukskriva dig. Du får heller inte på förhand veta om att du kommer att bli ofrivillig uppsagd från din anställning.

Jämför kreditkort och spara pengar

Det finns mängder av bra kreditkort på den svenska marknaden, vi har listat de allra bästa kreditkorten som branschen har att erbjuda gällande förmåner och andra fördelaktiga villkor här hos oss. Jämför dessa kreditkort mot varandra för att se över vilket eller vilka som passar just dig och dina önskemål och behov allra bäst.

När du jämför kreditkort så ger du dig själv också bäst möjligheter att få ditt kreditkort beviljat, dessutom så får du bättre chanser att kunna spara pengar. Ett bra kreditkort kan ge dig den där extra tryggheten med en bra buffert för oförutsedda händelser och avgifter som din privatekonomi annars kanske hade fått svårt att klara av.

Kom dock alltid ihåg att ett kreditkortslån precis som ett vanligt lån även ska betalas tillbaka månadsvis med amortering och ränta till långivaren. Om du däremot inte skulle använda krediten utan att den istället finns där på kontot som just den extra tryggheten för oförutsedda kostnader, ja då betalar du heller ingen räntekostnad på ditt kreditkortslån.