I jämförelse med många andra länder så är Sverige ett land som verkligen ligger i framkant när det gäller att betala med någon typ av kreditkort, bankkort eller betalkort.
Detta gäller även för många av oss svenskar som vill använda vårt kreditkort utomlands. En av de största anledningarna till att betalning med kreditkort är så populärt är att det är betydligt tryggare och enklare att betala med sitt kreditkort på sin utlandsresa än vad det är att bära med sig en stor bunt kontanter.
De bästa kreditkorten att använda utomlands
Om kortanvändning utomlands
Det är lätt att tänka att alla länder är likadana, detta kan dock inte vara mera fel. I länder som tex. Tyskland, Spanien och Holland så finns det fortsatt ett utbrett kontantbetalningssystem. Det ska också ska sägas att dessa länder och många fler även är stadigt växande med sina kortbetalningssystem.
Vi rekommenderar alltid ett bra s.k. resekreditkort när du är utomlands men även att du har en viss summa kontanter i det lands valuta som du befinner dig i, detta gör att du kan känna dig säker om inte kreditkortsbetalning skulle vara ett alternativ.
Även om ett bra kreditkort är att föredra när du är ute på resande fot utanför Sveriges gränser så finns det ändå en hel del saker att ta i beaktande som att vara medveten om.
Viktigt vid användning av kreditkort utomlands!
Se först och främst till att du har ett bra kreditkort som är anpassat för din resa. Kommer du att använda ditt kort flitigt med att både göra betalningar med kortet som att göra kontantuttag utomlands? Ja då är det alltid bra att se till att du har ett kreditkort utan valutapåslag för valutaväxling och avgifter när du vill ta ut pengar utomlands.
Kommer du att göra kontantuttag utomlands så är det bra att veta om att de som vi svenskar är vana att kalla för ”Bankomat” och där de flesta ser mer eller mindre likadana ut, kallas för ”ATM” utomlands och kan även variera större i utseende än vad de gör i Sverige.
När du ska göra ett kontantuttag i en ”ATM” så får du välja om uttaget ska se i det lands valuta som du befinner dig i eller om ditt kort ska belastas i svenska kronor. Här rekommenderar vi dig alltid att välja att uttaget görs i landets valuta som du befinner dig i och detta blir i regel billigare för dig. Det finns automater som ger väldigt dålig växlingskurs och för att undvika att drabbas så är det bäst att välja landets valuta.
En ”ATM” kan också ha en förutbestämd uttagsgräns. Detta innebär att du enbart kan ta ut en viss summa kontanter per uttag, dygn eller per vecka. Som exempel så kan du vara begränsad till att få ta ut 5000 kr per dag eller tex. 15 000 kr per vecka.
Vet du med dig att du kommer att göra flera mindre uttag på tex. någon tusenlapp här och där så är det istället bättre att ta ut 5000 kr vid ett enda tillfälle. Detta då det ofta tillkommer en avgift om ca. 40-50 kr (summan varierar från ”ATM till ”ATM” och från land till land) för varje kontantuttag som du gör.
Genom att istället ta ut en större summa vid ett enda tillfälle så tillkommer denna avgift alltså bara en gång istället för flera gånger så som den skulle göra vid upprepade uttag.
Tänk även på detta när använder kort i andra länder!
Vi rekommenderar dig alltid att du förvarar ditt kreditkort på ett tryggt och säkert ställe. Vid betalning utomlands så ha alltid uppsikt över ditt kort och låt tex. ingen gå iväg med ditt kort för att kunna genomföra en betalning.
Ha heller inte mera pengar på kortet än vad du behöver. Här kan du enkelt och smidigt istället föra över pengar tex. från ditt vanliga bankkonto till kreditkortet när eller om du skulle behöva mera pengar.
Du kan också låsa ditt kort för köp utomlands och öppna upp denna ”låsning” för varje gång som du ska göra ett köp, sedan så kan du låsa det igen osv.
Ta alltid på förhand reda på hur du kontaktar din bank och hur du spärrar ditt kort om du på något vis skulle bli av med det, var förberedd om olyckan skulle vara framme.