Skillnad mellan VISA och MasterCard

Skillnaden mellan kreditkort och betalkort

VISA och Mastercard är två amerikanska företag och tillika världens två största företag för kontokortstjänster. Det finns massor av likheter dom emellan men även ett par få skillnader som vi har tänkt att titta närmare på. I stort sett nästan hela den globala marknaden domineras av VISA och Mastercard.

I USA (och i Sverige) finns även andra företag som American Express och Diners Club som har en mindre del av marknaden, dessa företag är dock betydligt större i USA än vad de är i någon annan del av världen.

Till att börja med så ger varken VISA eller Mastercard själva ut några egna kreditkort eller betalkort. De som beviljar och ger ut kredit- och betalkort är alltid bankerna eller kreditinstituten själva. Läs mer om de olika kreditkorten nedan.

Bästa kreditkorten just nu

 • Bästa shoppingkortet med rabatt i 300 e-butiker och räntefritt upp till 56 dagar. Ingen årsavgift. Effektiv ränta 21,55 % vid utnyttjad kredit på 30 000 kr återbetalt under 1 år (2024-01-01).
 • 9 försäkringar som reseförsäkring och allriskförsäkring ingår. Återbäring på onlineköp. Årsräntan för kredit är 16,9%. Effektiv ränta vid 20 000 kr är 17,73%. Årsavgift 195 kr (0 kr första året).
 • Poäng på allt du handlar överallt, kompletterande försäkringar och upp till 55 dagars räntefri kredit. Effektiv ränta 19,10% vid betalning med e-faktura och kredit på 20 000 kr. (2024-01-01).
 • Bästa resekortet med bonussystem, reseförsäkring och avbeställningsskydd. Ingen årsavgift. Den årliga räntan är 19,99% och den effektiva räntan per år är 21,93% vid utnyttjade av kredit.

Om VISA

VISA grundades 1970 i USA och ägs av det börsnoterade företaget VISA Inc. VISA erbjuder idag kontokort av typen VISA Electron och VISA kreditkort. VISA Electron är ett betalkort som kräver att kortterminalen är online och ansluten till internet för att köpet ska kunna genomföras. Visa kreditkort finns i nivåerna:

 • Standard
 • Guld
 • Platinum
 • Infinite

Företaget VISA Inc. omsätter idag över 15 miljarder kronor årligen, har över 14 000 anställda och erbjuder sina tjänster i fler än 200 länder världen över.

Om Mastercard

Mastercard Inc. grundades 1966 i USA, Mastercard Inc äger varumärkena Mastercard och Maestro. Idag så erbjuder man två olika typer av MasterCard och en typ av Maestro.

Debit Mastercard är ett av dessa, kortet är ett kontokort som är kopplat till ditt bankkonto och där pengarna dras direkt ifrån vid köp. Mastercards kreditkort erbjuds i en rad olika nivåer, nämligen:

 • Standard
 • Guld
 • Platinum
 • World
 • World Elite

Utöver dessa kort så erbjuds alltså även Maestro, detta är precis som Debit Mastercard även ett kontokort. Skillnaden mellan Debit Mastercard och Maestro är att Maestro kräver att kortterminalen är online och ansluten till internet för att köpet ska kunna genomföras. Med ett Debit Mastercard så reserveras istället köpesumman och dras ifrån ditt konto först när korterminalen väl får internettillgång.

Företaget Mastercard Inc. omsätter idag över 10 miljarder kronor årligen, har över 11 000 anställda och erbjuder sina tjänster i fler än 200 länder världen över.

Få skillnader mellan VISA-Mastercard

De ytterst få skillnaderna mellan företagen är att VISA i jämförelse med Mastercard exempelvis inte tillåter köpmännen att ta ut någon avgift när du handlar hos dom med ditt VISA-kort. VISA tillåter heller inte att det finns något krav på minimumköp när du handlar med ditt VISA-kort. Mastercard brukar som oftast ha en aning bättre växlingskurs än vad VISA erbjuder, siffran är dock ofta så liten som 0,2% och är inget som påverkar gemene man.

Trots att VISA idag är ett större företag med större omsättning och fler antal anställda så har Mastercard en något större internationell täckning än vad VISA har. Denna skillnad är dock ytterst marginell då man idag finns i en handfull flera länder än vad VISA gör.

Mastercard har även sitt eget bonusprogram, kallat för ”Priceless Cities” och ”Priceless Causes” och som man kan finna på Mastercards hemsida. ”Priceless Cities” kan ofta erbjuda rabatter och erbjudanden på allt från hotell, nöjesparker och evenemang världen över. ”Priceless Causes” är Mastercards välgörenhetsprogram där du kan välja att donera till olika välgörande ändamål tack vare de köp som du har gjort med ditt kreditkort.

Även VISA har sitt eget bonusprogram, dock inte lika utvecklat, förmånligt eller lätt att finna information om så som Mastercards program är. Hos VISA kallas detta program för ”VISA Rewards Redemption”. Vill du veta mera om något av Mastercards eller VISA bonusprogram så rekommenderar vi dig att kontakta företagens kundtjänst.

För att summera skillnaderna mellan VISA-Mastercard åt så är dessa så otroligt små att de för oss vanliga konsumenter knappt är ens märkbara.

Skillnader mellan kontokort som utges av banker och kreditinstitut

Om skillnaderna mellan VISA och Mastercard i sig är ytterst få, så är skillnaderna mellan bankernas och kreditinstitutens kontokort oftast betydligt större. Som vi redan har varit inne på så ger varken VISA eller Mastercard själva ut några kort. Banker och kreditinstitut använder sig alltid av VISA eller Mastercards tjänster men bestämmer dock själva villkoren för korten som de ger ut.

Det är även här som vikten av att på förhand jämföra olika kredit- och betalkort hos banker och kreditinstitut kommer in i bilden. De områden som vi alltid rekommenderar dig att jämföra och tänka på först och främst är:

Om du väljer ett kreditkort, se över vart du kan få lägst räntekostnad för ditt kort. Man ska komma ihåg att med ett kreditkort så lånar man också pengar av antingen en bank eller ett kreditinstitut. Dessa pengar ska som vid alla olika typer av lån också kunna avbetalas tillbaka till banken och kreditinstitutet. Just därför så vill du även kunna få ditt kreditkortslån till så billig kostnad som möjligt, vilket innebär en så låg räntekostnad som det bara går.

Jämför kostnader och avgifter mellan korten på marknaden. Vissa kort har en tillhörande årsavgift medan andra inte har det. Avgifter för kontantuttag i exempelvis bankomat eller ATM eller på bankkontor i Sverige och utomlands tillkommer som oftast, glöm inte bort att också se över detta. Det är vanligt att en valutaväxlingsavgift tillkommer när du handlar med ditt kort utomlands, kolla upp även detta.

Bonusprogram, cashback och återbäring har alla samma betydelse. Detta innebär att många kreditkort premierar sina kunder någon form av återbäring för att du handlar med ditt kort. En del kreditkort ger dig enbart återbäring när du handlar inom kedjan som givit ut kortet medan andra kreditkort ger dig återbäring oavsett vart du handlar med ditt kort. Din återbäring kan du sedan få i form av kontanter tillbaka eller bonuscheckar på mat, bensin, flygresor, kläder med mera Se också över om det finns något bonusprogram innan du bestämmer dig för ditt kort. Genom att du väljer rätt kort med ett bra bonusprogram för dig så kan du faktiskt också spara tusentals kronor varje år.

Räntefria köp erbjuds med alla kreditkort. En för många ansedd som huvudfördelarna med ett kreditkort. Perioden för räntefria köp kan dock variera stort mellan de olika kreditkorten på marknaden. Vissa kreditkort erbjuder dig 30–35 dagars räntefria köp medan andra kort kan erbjuda så mycket som upp till 55–60 dagars räntefria köp.

Reseförsäkringar och andra försäkringar. Med alla kreditkort så ingår även en reseförsäkring. Denna reseförsäkring börjar som oftast automatiskt att gälla när du betalar resan med ditt kort. Kraven för att reseförsäkringen ska gälla kan dock variera mellan företagen, det är vanligt att åtminstone 50%-75% av resans totala belopp måste betalas med kreditkortet för att försäkringen också ska gälla. Även här så rekommenderar vi dig att först se över villkoren för detta innan du betalar din resa. Det finns även flera kreditkort där en mängd ytterligare försäkringar ingår i kortet, om flera trygghetsförsäkringar är viktigt för dig så rekommenderar vi dig också att jämföra kreditkort på förhand innan du bestämmer dig.